Dieta 1000 kalorii
Witam,
Najczęściej powodem zaparć u osób starszych jest za mała ilość wody w diecie oraz dieta ubogobłonnikowa. Radzę zwiększyć podaż płynów do conajmniej 1,5 l dziennie (woda, niesłodzone lekkie herbaty "kolorowe") i zwrócić większa uwagę na produkty wysokołonnikowe (ciemne pieczywo, płatki zbożowe, kasze, warzywa, owoce). Pomocne może być również zażywanie probiotyków.
Proszę włączyć do diety babci jogurty naturalne z otrębami, jabłka, herbatę rumiankowa.
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dieta 1500 kcal a hipercholesterolemia – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego
Sposoby na zaparcia - dieta, probiotyki, zdrowy styl życia
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz