Co jeść po wysiłku fizycznym?
Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.
Witam serdecznie,
Chemia niestety jest dodawana do prawie wszystkich produktów spożywczych. Nikt jeszcze tego nie wycofał a szkoda! My konsumenci nie mamy na to większego wpływu a jedyne co możemy zrobić to skrupulatnie i bardzo dokładnie czytać etykiety. Wybiera Pani produkty ekologiczne i ze znanego źródła. Lepiej postawić na małych producentów i żywność z bazarków. Im krótszy skład produktu tym lepiej. wiele produktów można wykonywać samodzielnie w domu np wypiekać chleb, piec mięso itp jednak to wymaga czasu i większego zaangażowania.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Najpierw małe sprostowanie: E 476 to faktycznie emulgator, natomiast E 340 to regulator kwasowości. Droga Pani tajemnicze skróty E nie odnoszą się wyłącznie do związków chemicznych szkodliwych. Skróty E mimo, że tajemnicze i powszechnie kojarzone z tzw "szkodliwą chemią" odnoszą się także to związków naturalnie wystepujących w przyrodzie a dodawanych do produktów żywnościowych ze względu na pewne właściwości chemiczne, które są wykorzystywane np. w przetwórstwie. Jako przykład podam E 300 - kwas askorbinowy czyli zwykła witamina C. W produkcie pełni funkcję przeciwutleniacza. Oczywiscie nalezy spożywać jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych, jednak z drugiej strony bezzasadne jest demonizowanie wszystkich dodatków do żywności. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skład napoju sojowego – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy spożywanie podgrzewanych w mikrofali produktów szkodzi zdrowiu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ile witamin i minerałów potrzebuje młody człowiek? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Produkty low fat - czy warto je spożywać? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak wygląda dzienne zapotrzebowanie na witaminę E? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie są skutki jedzenia fast-foodów w nadmiarze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość witaminy A w truskawkach – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Fosforany wapnia - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczn
Kwas octowy (kwas etanowy, E260) - właściwości, zastosowanie, wpływ na organizm
Kwas octowy to organiczny związek chemiczny powsta
E476 - zastosowanie, właściwości i bezpieczeństwo
E476, polirycynooleinian poliglicerolu, to emulgat