Indeks glikemiczny potraw

Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Szanowny Panie,
Jedzenie margaryny w dowolnym stanie nie należy do najbardziej poprawnych zachowań żywieniowych, gdyż prowadzi do hipercholesterolemii i zaburzeń gospodarki lipidowej. Margaryna jest produktem uzyskiwanym w wyniku uwodarniania olejów roślinnych, co prowadzi do powstania tłuszczy typu trans, które są niefizjologiczne dla człowieka i powodują problemy z metabolizmem tłuszczy. W ramach zasad zdrowiego odżywiania zaleca się spożycie ograniczonych ilości masła, a głównie olejów roślinnych (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwa z oliwek). Największe restrykcje przy problemach z nerkami dotyczą ilości spożywanego białka i soli mineralnych, źródła tłuszczu nie mają zasadniczego znaczenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty