Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Szanowny Panie,
Jedzenie margaryny w dowolnym stanie nie należy do najbardziej poprawnych zachowań żywieniowych, gdyż prowadzi do hipercholesterolemii i zaburzeń gospodarki lipidowej. Margaryna jest produktem uzyskiwanym w wyniku uwodarniania olejów roślinnych, co prowadzi do powstania tłuszczy typu trans, które są niefizjologiczne dla człowieka i powodują problemy z metabolizmem tłuszczy. W ramach zasad zdrowiego odżywiania zaleca się spożycie ograniczonych ilości masła, a głównie olejów roślinnych (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwa z oliwek). Największe restrykcje przy problemach z nerkami dotyczą ilości spożywanego białka i soli mineralnych, źródła tłuszczu nie mają zasadniczego znaczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Możliwość stosowania oleju i soli w diecie oczyszczającej – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion