Spożywanie owoców w czasie diety

Witam, mam pytanie w kwestii owoców. W jakich porach dnia można je jeść? Czy jogurt naturalny ze śliwkami mogę jest o godzinie 18.00? Czy to nie wpłynie na przybieranie na wadze? Jakie są ogólne zasady jedzenia owoców na diecie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

Szanowna Pani - na początku zaznaczę, że jogurt ze śliwkami to nie jest owoc, ale nabiał. Jeżeli mówimy o owocach mamy na myśli świeże lub mrożone owoce, ale wszystkie produkty z dodatkiem owoców czy przetwory typu kompoty czy dżemy to zupełnie osobna kategoria. Możliwość spożywania przez Panią owoców jest w dużej mierze uzależniona od tego na jakiej diecie Pani przebywa. Generalnie zalecenia żywieniowe sugerują spożycie 5 porcji owoców i warzyw dziennie, z czego 2 porcje powinny to być owoce, a 3 to warzywa. Poprzez porcję rozumiemy ilość odpowiadającą objętości 1 filiżanki. Nie ma ogólnych zaleceń co do tego w jakich porach należy spożywać owoce (choć ponieważ osoby spożywające śniadania na słodko mają mniejszy apetyt później w ciągu dnia wydaje się zatem sensowne opieranie śniadania na słodkich owocach). W ramach owoców najlepiej spożywać te czerwone, gdyż są lepszym źródłem składników biologicznie aktywnych, a zrezygnować z bananów, jabłek, gruszek, białych winogron (gdyż mają więcej cukru i mniej wartościowych antyoksydantów). Jeżeli chciałaby Pani spożywać większe ilości owoców, a jest Pani na bardzo restrykcyjnej kalorycznie diecie należy wliczyć naturalne cukry owocowe do sumarycznego bilansu węglowodanów. A w ramach przekąsek polecam spożywać warzywa (100 g pomidorów ma 15 kcal, podczas gdy ta sama ilość truskawek już 28 kcal, a jabłek aż 46 kcal).

0

Dzień dobry!
Owoce na diecie redukcyjnej są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach. 1-2 porcje owoców dziennie powinny wystarczyć. Owoce o najniższej wartości energetycznej (poniżej 40 kcal/ 100 g):arbuzy, grejpfruty, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki. Owoce o wyższej wartości energetycznej (powyżej 60 kcal/100 g): banany, winogrona, wiśnie. Najlepiej spożywać surowe owoce, ponieważ owoce suszone i w syropach są bardziej kaloryczne.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty