Kobieta , 18 lat , Włocławek Pestki w kale. Witam! Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Co jakiś czas podczas wypróżniania widuję małe, białe pestki. Bardzo wystraszyłam się, że może jest to oznaka, że mam jakiegoś pasożyta. Z drugiej strony pomyślałam, że może to po prostu niestrawione pestki. Czy to możliwe? Często jem bułki z różnymi pestkami (np. sezam). Czy mam powody do obaw? Miałam robione testy na obecność pasożytów w kale, jednakże było to około 3 lata temu... Pomocy!
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Proszę się nie obawiać, to normalne. Jeżeli nie odczuwa Pani żadnego dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego to nie ma powodu do obaw. Proszę dokładniej przeżuwać pieczywo.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Produkty żywnościowe – Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji pokarmowej uwzględniać produkty spożywcze występujące w piramidzie zdrowego żywienia.
  • Zboża – Zboża stanowią podstawowy składnik pożywienia wielu kultur. Produkty zbożowe od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich krajach na kuli ziemskiej, ale obecnie są pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. Zboża, obok dużej wartości odżywczej, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, cynku, krzemu, wapnia i witamin z grupy B mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Artykuły na ten temat
Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Czy powinniśmy wyeliminować chleb z diety? Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa,...

Zboża

Płatki jaglane - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Czym są płatki jaglane? Są produkowane ze zbóż, a dokładniej z rozgniecionych ziaren prosa. Chociaż nie mają żadnego charakterystycznego smaku, są chrupiące i bardzo uniwersalne. Płatki jaglane są coraz bardziej popularnym składnikiem posiłków nie tylko...

Zboża

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości pestek dyni

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną...

Zboża

Dlaczego nie warto rezygnować z pieczywa w diecie?

Dlaczego nie warto rezygnować z pieczywa w diecie? Odtwórz wideo

Dlaczego nie warto rezygnować z pieczywa w diecie? Wiele osób rezygnuje z pieczywa w swojej diecie sądząc, że to ono jest powodem przybierania na wadze. Jednak w zbilansowanej i zdrowej diecie nie może zabraknąć tego ważnego składnika. Dlaczego? Ze...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Właściwości oleju lnianego - siemię lniane, wpływ na zdrowie

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem...

Wyszukaj lekarza po opiniach