Kobieta , 18 lat , Włocławek Pestki w kale. Witam! Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Co jakiś czas podczas wypróżniania widuję małe, białe pestki. Bardzo wystraszyłam się, że może jest to oznaka, że mam jakiegoś pasożyta. Z drugiej strony pomyślałam, że może to po prostu niestrawione pestki. Czy to możliwe? Często jem bułki z różnymi pestkami (np. sezam). Czy mam powody do obaw? Miałam robione testy na obecność pasożytów w kale, jednakże było to około 3 lata temu... Pomocy!
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Joanna Wasiluk 83
Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk, Warszawa 83 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Proszę się nie obawiać, to normalne. Jeżeli nie odczuwa Pani żadnego dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego to nie ma powodu do obaw. Proszę dokładniej przeżuwać pieczywo.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Produkty żywnościowe – Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji pokarmowej uwzględniać produkty spożywcze występujące w piramidzie zdrowego żywienia.
  • Zboża – Zboża stanowią podstawowy składnik pożywienia wielu kultur. Produkty zbożowe od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich krajach na kuli ziemskiej, ale obecnie są pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. Zboża, obok dużej wartości odżywczej, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, cynku, krzemu, wapnia i witamin z grupy B mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Artykuły na ten temat
Zboża

Płatki jaglane - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Czym są płatki jaglane? Są produkowane ze zbóż, a dokładniej z rozgniecionych ziaren prosa. Chociaż nie mają żadnego charakterystycznego smaku, są chrupiące i bardzo uniwersalne. Płatki jaglane są coraz bardziej popularnym składnikiem posiłków nie tylko...

Zboża

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości pestek dyni

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks...

Zboża

Amarantus - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Amarantus - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Amarantus to jedna z pierwszych roślin, jakie człowiek zaczął uprawiać. Podobnie jak ziemniaki, kukurydza i fasola, stanowił podstawę w diecie Azteków, Inków i Majów, jeszcze zanim Europejczycy odkryli Amerykę. Często mówi się o nim - zboże XXI wieku....

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana była już w starożytności, gdzie stanowiła główne pożywienie gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich....

Wyszukaj lekarza po opiniach