Mięso ekologiczne
Oczywiście, że można. Prawidłowa dieta składa się w 55% podaży energetycznej z węglowodanów. O ile nie występują problemy chorobowe lub zaburzenia metaboliczne podstawowym powodem przybierania na masie jest spożywanie sumarycznie w ciągu dnia zbyt dużych ilości energii. Jeżeli zatem nie przekroczymy ilości energii jaką zużywamy w ciągu dnia (niezbędnej do podtrzymania podstawowych procesów życiowych oraz do aktywności fizycznej) dodatkowe kilogramy nie będą się miały skąd wziąć. Dodam też, że najbardziej prawidłowa dieta zawiera wszystkie składniki odżywcze w każdym posiłku (a więc węglowodany, tłuszcze i białka), a dość popularna zasada "niełączenia węglowdanów z tłuszczami" nie ma większego uzasadnienia.
Witam Pana, spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów jest jednym z czynników żywieniowych odpowiadającym za przyrost masy ciała. Jednak ta szkodliwość dotyczy produktów węglowodanowych, które są mocno przetworzone (białe pieczywo, cukier, słodycze, słodzone napoje, potrawy mączne). Naturalne produkty węglowodanowe tj. surowe warzywa, owoce, grube kasze, ciemny ryż, gruboziarniste przetwory zbożowe, spożywane w odpowiednich ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Są wręcz bogatym źródłem błonnika, który usprawnia pasaż jelit oraz zawierają cenne związki mineralne. Nie powinno się ich wykluczać z diety.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby).
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze u młodej kobiety – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni