Spożywanie produktów o wysokim IG a dieta odchudzająca

Jak jest z tymi produktami o wysokim IG ? Jestem na diecie odchudzającej i chcę pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z brzucha ... Wiem, że w diecie odchudzającej zabronione są produkty o wysokim IG, ale np. jeżeli robię do obiadu zupę i zupa zawiera GOTOWANĄ marchew, a ma wysoki IG to znaczy, że przytyję? Nie mogę jeść marchwi nawet w zupie tylko dlatego, że ma wysoki IG ? Tak samo z ziemniakami, które mają wysoki IG ... Nie mogę zjeść ich na obiad tylko dlatego, bo się odchudzam?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam Panią,

Produkty o wysokim IG powodują, że szybko podnosi się cukier w naszym organizmie. Tak jak on szybko rośnie tak i szybko spada a wahania cukru napędzają apetyt i nie sprzyjają odchudzaniu. Produkty o niskim IG powoli uwalniają węglowodany do naszego krwiobiegu co sprawia że na długo pozostaje uczucie sytości. Z tego względu na diecie redukcyjnej zaleca się zmniejszyć ilość produktów które mają wysoki IG. Produkty te należy ograniczyć a nie całkowicie wyeliminować. Jeżeli zje Pani gotowaną marchewkę raz na jakiś czas lub raz w tygodniu spożyje Pani ziemniaki na obiad to nic złego się nie stanie, ale jeżeli e produkty będą występowały codziennie to proces redukcji wagi może być wolniejszy.
Dieta redukcyjna powinna być odpowiednio zbilansowana i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Musi być również urozmaicona.

w razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam.
PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.
PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach.
Zalecenia dietetyczne powinny być ustalone indywidualnie, aby dieta była pełnowartościowa i dobrze zbilansowana.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witaj,
jeśli nie będziesz polewała ziemniaków tłuszczem bądź gęstymi sosami na bazie mąki, a zup zaklepywała mąką, ani marchewka, ani ziemniak nie powinien zniweczyć twoich planów. Warto jednak zastępować ziemniaki kaszami, pełnoziarnistymi makaronami albo ryżem- najlepiej brązowym.
Pozdarwiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty