Grejpfrut na odporność
Witam serdecznie,
Przejrzałe owoce oczywiście zmieniają swoją wartość odżywczą (np. zmienia się ilość poszczególnych składników odżywczych).
Przejrzałe banany zawierają dużo więcej cukrów prostych, ponieważ skrobia ulega rozkładowi - poziom cukru podnosi się szybciej we krwi (szczególnie diabetycy powinni uważać na takie owoce).
Zawierają więcej antyoksydantów. Zmniejsza się za to zawartość witaminy C, kwasu foliowego czy witaminy B1.
Także taki przejrzały owoc nie jest niezdrowy. Ma trochę inną zawartość składników odżywczych.
Takie owoce nie należy spożywać bezpośrednio, ale można dodać je do chleba lub placków owsianych.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z materiałami na stronie naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Podejrzenie kandydozy a spożywanie bananów – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zawartość cukru w bananach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Piękna i zdrowa dzika róża
Właściwości dzikiej róży Kwiaty róży zachwycają za
Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt p
Nie powinieneś jeść bananów na śniadanie. Zdaniem specjalistów banan o poranku może szkodzić zdrowiu
Banany uważane są za bardzo zdrowe owoce, doskonał