Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Zwykle w leczeniu zmian alergicznych stosuje się maści zawierające sterydy. W zależności od stopnia nasilenia zmian dobiera się odpowiednio silny preparat.
Bez badania lekarskiego ciężko jest coś więcej powiedzieć. Proszę koniecznie udać się do lekarza pediatry.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na formaldehydy – odpowiada Piotr Pilarski
- Stosowanie maści na alergię w 3. tygodniu ciąży – odpowiada Piotr Pilarski
- Stosowanie kremu Qcera z kwasem pirogronowym i azelainowym do twarzy w ciąży – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Stosowanie maści przy szczelinie odbytu – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Świąd i sucha skóra u dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czerwone plamy i suchość skóry u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy stosować maści lub globulki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zastosowanie maści na zewnętrznego hemoroida – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Alergia na salicylany a stosowanie maści zawierającej 0,5% kwasu salicylowego – odpowiada Lek. Ewa Rybicka
- Stosowanie antybiotyku a grzybica pochwy i języka – odpowiada Lek. Łukasz Wroński