Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
O ile olej lniany należy do bardzo wartościowych i jego spożywanie w takim trybie jest jak najbardziej wskazane (w trybie ciągłym), o tyle olej słonecznikowy nie należy do szczególnie wartościowych i spożywanie go codziennie w takiej ilości nie znajduje szczególnego uzasadnienia. Nie oznacza to, że jest to zły olej, ale też nie należy do tych szczególnie wartościowych. Sugerowałabym zamienić olej na nasiona słonecznika (2 garści) - korzyść dla zdrowia będzie większa, gdyż oprócz tłuszczu dostarczy też Pan witaminy, minerały i białko. Najlepiej jest też urozmaicać źródła tłuszczu - zamieniając nasiona słonecznika z nasionami dyni i orzechami jak arachidy, włoskie, laskowe, migdały, pistacje.
Witam Pana,
Olej lniany bym zostawiła jednak słonecznikowy nie koniecznie. Olej lniany jest bardziej wartościowy. Słonecznikowy może Pan od czasu do czasu dodawać np do sałatek choć i tu proponowałabym raczej oliw z oliwek. Jeżeli chce Pan wzbogacić dietę w ,,dobre tłuszcze" to proszę sięgać po orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, awokado....
Pamięta Pan aby dieta była pełnowartościowa i oprócz dobrych tłuszczów zawierała odpowiednie ilości białka i węglowodanów złożonych.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Szanowny Panie,
o ile olej lniany jest bardzo wartościowy, o tyle ze słonecznikowego można zrezygnować. Poza przyjmowaniem tłuszczu w tej postaci, jego dobrymi źródłami będą ryby, awokado, pestki dyni i słonecznika czy orzechy.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem niż taka łyżka oleju, będzie spożywanie surówek z dodatkiem oleju czy oliwy - może niekoniecznie na wieczór przed snem, ale np. do obiadu czy jako podwieczorek.
Proszę także pamiętać o zdrowym jadłospisie i odpowiedniej proporcji tłuszczów do białek i węglowodanów.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak przytyć na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta dla młodego mężczyzny pozwalająca przybrać na wadze – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze u młodej kobiety – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Czy ziarna słonecznika należą do zdrowych przekąsek? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jakie są skuteczne sposoby na przytycie? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakimi produktami mogę zastąpić orzechy oraz pestki dyni i słonecznika w diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta pozwalająca przytyć przy cukrzycy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dieta przy nadczynności tarczycy - produkty wskazane i zakazane
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowan
Kwas Omega-6 obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 35 proc. Nowe odkrycie naukowców
Naukowcy z całego świata są zgodni: cukrzyca jest