Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Trzeba uważnie czytać etykiety produktów, są na nich wymienione wszystkie składniki. Na pewno niebezpieczne są tłuszcze trans, które mają udowodnione działanie rakotwórcze - a znajdują się one w każdym produkcie poddanym wysokim obróbkom termicznym np. w wafelkach, roladach, chipsach itd. Dodatkowo niebezpieczne są wszelkie dodatki do żywności, takie jak sztuczne barwniki czy konserwanty. Należy uważnie czytać etykiety i wybierać produkty najmniej przetworzone. Najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z przekąsek i słodyczy, zawierają one bowiem węglowodany proste, które są odpowiedzialne za powstawanie otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Jeżeli najdzie jednak ochota na coś słodkiego warto przygotować sobie deser samemu, mając pewność, że składniki są najwyższej jakości i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie.
Proszę bardzo uważnie czytać etykiety produktów: unikać tłuszczy trans sztucznych barwników i konserwantów
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy słodycze należy jeść trzy razy w tygodniu? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy dziecko z AZS może jeść słodycze? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak mam zmniejszyć ten apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakich składników pożywienia należy unikać? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Wyniki lipidogramu i niezdrowa dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Tłuszcze utwardzone w produktach spożywczych – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
artykuły
Kancerogenna żywność
Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza r
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Produkty zawierające tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.
Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać tra