Substancje toksyczne w słodyczach

dzień dobry. chciałbym dowiedzieć sie w których słodyczach występują substancje toksyczne. czy te substancje szkodzą w każdej ilości, nawet najmniejszej? Mateusz
MĘŻCZYZNA, 19 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?


Trzeba uważnie czytać etykiety produktów, są na nich wymienione wszystkie składniki. Na pewno niebezpieczne są tłuszcze trans, które mają udowodnione działanie rakotwórcze - a znajdują się one w każdym produkcie poddanym wysokim obróbkom termicznym np. w wafelkach, roladach, chipsach itd. Dodatkowo niebezpieczne są wszelkie dodatki do żywności, takie jak sztuczne barwniki czy konserwanty. Należy uważnie czytać etykiety i wybierać produkty najmniej przetworzone. Najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z przekąsek i słodyczy, zawierają one bowiem węglowodany proste, które są odpowiedzialne za powstawanie otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Jeżeli najdzie jednak ochota na coś słodkiego warto przygotować sobie deser samemu, mając pewność, że składniki są najwyższej jakości i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty