Czy jaskra jest chorobą ludzi starszych?
Witam serdecznie. Duży wpływ na zdrowie oczu ma również dieta. Mikro- i makroelementy zawarte w produktach spożywczych odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu wadom wzroku, a są to m.in.: kasza gryczana, jajka, wątróbka, chleb pełnoziarnisty, szpinak, groszek, warzywa i owoce. Powinniśmy jeść pokarmy spowalniające procesy starzenia się zawierające cynk, selen, witaminy A, E, C oraz barwniki roślinne z grupy karotenoidów: luteinę i zeaksantynę.
nie popieram witamin na jaskrę. nie ma badań na ten temat. natomiast proszę rozważyć wszystkie czynniki ryzyka związane ze zwyżkami ciśnienia wewnątrzgałkowego bo to może Pani wyregulowac a więc cukier,cholesterol. TG,HDL, LDL, nadciśnienie ,za niskie ciśnienie, i dieta.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakich produktach spożywczych znajduje się cynk? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaskra otwartego kąta przesączenia – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Irydotomia w jaskrze kąta otwartego – odpowiada Lek. Rafał Jędrzejczyk
- Jakie są dobre źródła nikotynamidu? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jaskra u dzieci – odpowiada Lek. Karolina Biała-Gosek
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Sposób na odtrucie z rtęci – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaskra kąta otwartego a praca – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy plastry hormonalne Fem 7 wpływają niekorzystnie na jaskrę? – odpowiada Lek. Rafał Jędrzejczyk