Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Tak, konieczna jest wizyta u dermatologa. Bardzo ważne jest obejrzenie przez lekarza zmian skórnych. Na podstawie samego opisu diagnoza nie jest możliwa- w obliczu mnogości zmian skórnych, których morfologia jest niekiedy łudząco podobna bardzo łatwo o popełnienie błędu. Proszę więc nie zwlekać z wizyta u dermatologa, a przed nią przypomnieć sobie czy miał Pan ostatnio kontakt z nietypowymi substancjami, jadł Pan jakąś nowa potrawę etc.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Swędząca wysypka i bąble na ciele – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czerwone, swędzące krostki na ciele – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędząca wysypka i krosty na całym ciele – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Swędząca wysypka na całym ciele u 33-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Męcząca wysypka – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Swędzące zaczerwienienia i wysypka na ciele – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Swędzące i czerwone bąble na ciele – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Swędzące krostki na całym ciele - co stosować, aby temu zapobiec? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czerwone swędzące plamki na ciele - jak je wyleczyć? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędząca, czerwona skóra między palcami – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak