Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Rozumiem że nie choruje Pan na astme? Najprawopodobniej nie są to objawy chorobowe, ale radziłabym jednak pójsc do lekarza, celem zbadania.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na roztocza przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Alergia, kaszel i duszności – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Świszczący oddech podczas biegania przy niskiej temperaturze – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Alergia na roztocza a pościel z pierza – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Problemy z odkrztuszaniem u 65-letniej osoby – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma a alergia – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Alergia na pleśń i roztocza kurzu a kaszel – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie badania mogą jednoznacznie stwierdzić astmę? – odpowiada Milena Lubowicz
- Duszności przy alergiach i wysiłku – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Alergia na roztocza u dziecka a kaszel – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Jesienne pułapki dla alergików, czyli co uczula o tej porze roku?
Jesień alergików Szacuje się, że aż 40 proc. Polak
Mróz nie zabija zarazków (WIDEO)
Czy ty też słyszałeś, że mróz zabija zarazki? Ok
Alergia wziewna - rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Alergia wziewna to nadmierna reakcja organizmu na