Mężczyzna , 62 lata

Witam! Mam 62 lata. Mam prawdopodobnie problem z woreczkiem żółciowym (kamienie). Od tygodnia raczej nie jem, bo po jedzeniu odczuwam ból. Z pewnością będę zmuszona poddać się zabiegowi (operacji) usunięcia woreczka. Chciałabym zapytać czy muszę się szczepić przeciwko żółtaczce? Pragnę poinformować, że w dzieciństwie (55 lat temu) przechodziłam żółtaczkę zakaźną. Czy chorowanie na tę chorobę uodparnia organizm na całe życie? Łączę pozdrowienia!

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Karol Kaziród-Wolski 76
Lek. Karol Kaziród-Wolski Stażysta/Rezydent, Kielce Czarnów
Edytuj odpowiedź

Witam!
Opisywana przez Panią żółtaczka zakaźna przebyta w dzieciństwie była infekcją prawdopodobnie spowodowaną wirusem zapalenia wątroby typu A, przechorowanie daje odporność tylko na ten typ wirusa. Aktualnie zalecane szczepienia przed zabiegami operacyjnym są skierowane przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu B (który jest o wiele bardziej groźny), w związku z tym konieczne będzie szczepienie. Szczepienie polega na podaniu 3 dawek szczepionki w odstępach 0 - 1 miesiąc - 6 miesięcy. Szczepienie może przeprowadzić lekarz rodzinny, ale szczepionkę trzeba zakupić na receptę wypisaną przez lekarza. Pozdrawiam serdecznie!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Układ pokarmowy – Dolegliwości związane z układem pokarmowym to najczęstsze przyczyny zgłoszeń pacjentów do lekarza. Mogą występować w każdym wieku, a znaczna część stanowi symptom tak zwanej niestrawności i nietolerancji pewnych pokarmów. Jednak część objawów jest sygnałem poważniejszych schorzeń, do których zalicza się: chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego oraz nowotwory żołądka.
  • Kamica żółciowa – Żółć jest płynną substancją o zabarwieniu zielono-żółtawym, wytwarzaną przez wątrobę. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne oraz sole kwasów tłuszczowych. Żółć bierze ważny udział w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Wyszukaj lekarza po opiniach