Grejpfrut na odporność
Witam. Dwutlenek siarki (E220) jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Chroni przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Oprócz suszonych owoców związek ten często występuje także w winach, sokach owocowych oraz przetworzonych ziemniakach.
Przyjmuje się, że jego maksymalne dopuszczalne spożycie wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała. Niewielka ilość tego związku nie jest toksyczna, jednak przedawkowanie może wywoływać nudności, wymioty i bóle głowy. Związki siarki są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków, ponieważ potrafią wywoływać bardzo silne reakcje uczuleniowe np. duszności. Nadmiar dwutlenku siarki w spożywanych produktach może obniżać ciśnienie tętnicze, a także wywoływać zapalenie oskrzeli. Związek niszczy również witaminy, które dostarczamy z pożywieniem, zwłaszcza A, B1oraz B12. Dwutlenek siarki może też blokować przyswajanie kwasu foliowego. Jak Pani widzi lepiej wystrzegać się produktów zawierających dwutlenek siarki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Witaminy w suszonych owocach – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Sok marchwiowy a jego szkodliwość – odpowiada Mgr Lidia Aleksandrowicz
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy jest możliwe przedawkowanie potasu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wartości odżywcze w pomarańczach i mandarynkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ryzyko przedawkowania stosowanej witaminy A w ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co należy jeść po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy w suszonych pomidorach jest woda? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Suplementacja witamin u dziecka – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Żywienie przy rozedmie płuc – odpowiada Dr Krystyna Pogoń