Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Kawa rozpuszczalna z zasady jest mniej zdrowa niż kawa w ziarnach/ zmielona. To samo ze słodzikami - tymi sztucznymi, np. aspartamem. On jest również bardzo szkodliwy. Zatem jeśli już pijesz kawę to najlepiej mieloną bez cukru albo z naturalnymi odpowiednikami cukru (stewią, ksylitolem, erytrytolem).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Różnice pomiędzy kawą naturalną a rozpuszczalną – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Szkodliwość czarnej kawy – odpowiada Urszula Forenc
- Wady i zalety kawy rozpuszczalnej w stosunku do naturalnej? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Kawa parzona a rozpuszczalna – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Nazywany "dobrym cukrem". Lekarze ostrzegają, może doprowadzić do zawału i udaru
Popularny słodzik może zwiększać ryzyko zawału ora
Sukraloza - czy jest szkodliwa?
Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy, któr
Ksylitol - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Ksylitol, zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, to