Szybki spadek wagi a wpływ na zdrowie

Witam przed nowym rokiem zważyłam się i moja waga wskazała 101,2kg!!! :( :( dziś po 4 dniu zwazyłam się z ciekawości i waga spadła 1,6kg jem śniadanie obiad i kolacje ale do 17 po godzinie 17 nie jem już nic czy taki spadek wagi jest bezpieczny???proszę o odpowiedz
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dieta w ciąży

Dzień dobry. Wahania masy ciała w ciągu kilku dni, a nawet w ciągu doby to normalna rzecz. Zależą one od różnych czynników np. stanu nawodnienia organizmu. Istotne jest także, czy ważyła się Pani na czczo, czy po jedzeniu lub piciu oraz przed czy po wypróżnieniu. Masa ciała u kobiet waha się także w zależności od dnia cyklu menstruacyjnego (przed miesiączką może przybyć nawet do 4 kg, ponieważ gromadzi się woda). Być może wzrost wagi był związany z okresem świątecznym, a po świętach, kiedy wróciła Pani do „normalnej” diety, masa ciała również się obniżyła. Najlepiej ważyć się rano na czczo, o stałej porze. Proszę także pamiętać, że nie należy się kierować tylko wagą, ponieważ jak Pani widzi, waga często „oszukuje”. Najlepiej mierzyć obwody ciała centymetrem (talia, biodra, uda). To daje bardziej wiarygodne wyniki.
Ostatni posiłek powinien być spożywany 2-3 godziny przed snem. Jeśli chodzi Pani spać po godzinie 20:00, to kolację należałoby spożyć trochę później. Zalecałabym wprowadzić 5 posiłków dziennie, o mniejszej objętości. Poprawiłoby to przemianę materii. Oto ogólne zalecenia:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Należy unikać podjadania między posiłkami.
- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami oraz w trakcie i po treningu). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Witam!
Ubytek masy ciała powinien mieścić się w granicy 0,5-1,0 kg tygodniowo. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ zapraszam do jej odwiedzenia
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty