Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie we wszystkich laboratoriach istnieje taka możliwość. Należy zapytać w punkcie, w którym będzie wykonywała Pani testy alergiczne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy testy na uczulenie na kota będą wiarygodne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wynik testów alergicznych na sierść kota? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak sprawdzić, czy jest się uczulonym na kota? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Astma i uczulenie na sierść kota – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Jak interpretować wynik testu na sierść kota? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Operacja serca u dziecka a hodowla kota – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wada serca a uczulenie na kota – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wyprysk i świąd a testy alergiczne – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na sierść kota a kontakt z osobami posiadającymi koty – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Testy alergiczne pokarmowe – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Alergolog - pylenie roślin, badania diagnostyczne, leczenie farmakologiczne, jad owadów, metody leczenia
Alergii nie powinniśmy bagatelizować. Jej zaniedba
Nowy kwestionariusz kwalifikujący na szczepienie przeciw COVID-19. Są pytania odnośnie zakrzepicy
Duże zmiany w procedurze kwalifikacji na szczepien
Alergia na pyłki traw? Lekarka ostrzega, by nie jeść arbuza
Alergie to niestety dość częsty problem, który dot