Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Aby określić odpowiednie testy alergiczne należy wykonać badanie lekarskie. Proszę udać się do alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nawrót torbieli zatoki szczękowej prawej – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Testy alergiczne wykonywane podczas sezonu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy możliwa jest alergia u 23-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Usuwanie kawałka zęba z lewej zatoki szczękowej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Powrót polipów zatok szczękowych a konieczność wykonania dodatkowych testów alergicznych – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Kiedy można zrobić dziecku testy alergiczne? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Testy alergiczne skórne i reakcja alergiczna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy należy leczyć torbiel zatoki szczękowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- O czym świadczą niewykształcone zatoki szczękowe? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jakie testy alergiczne na nieżyt nosa powinnam wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergolog - pylenie roślin, badania diagnostyczne, leczenie farmakologiczne, jad owadów, metody leczenia
Alergii nie powinniśmy bagatelizować. Jej zaniedba
Alergiczny katar
Pyłki (obraz mikrokopowy), czyli stan zapalny błon
Wiele osób niepotrzebnie eliminuje orzechy z diety
Okazuje się, że alergia na orzechy jest często myl