Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Droga Mamo,
to, że nie ma alergii pokarmowej na gluten (tj. celiakii) to niestety nie oznacza, że nie ma nietolerancji.
Radziłabym zrobić też testy w kierunku przeciwciał IgG 1-4 (opóźniona reakcja nietolerancji pokarmowej).
Pozdrawiam
http://food-diet.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Stłuszczenie wątroby u dziecka – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy miód powoduje nietolerancję pokarmów u dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy moje dolegliwości mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Badania na nietolerancję pokarmową – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje