Kobieta , 28 lat Dzień dobry! Na wstępie zaznaczę, że choroby tarczycy w mojej rodzinie są znane, choruje mama oraz brat. Lekarz rodzinny stwierdził u mnie typowe objawy niedoczynności tarczycy: uczucie zimna mimo ubrania na cebulkę (w pracy koc pod biurkiem na nogach), ciągła senność (wstaję rano skrajnie zmęczona), przyrost masy ciała w przeciągu kilku miesięcy o 10kg, problem ze zrzuceniem nadwagi i przede wszystkim kołatanie serca (szczególnie w nocy – spałam prawie na siedząco). Pierwsze wyniki ( z października 2011): TSH – 3,15 uIU/ml Ft3 – 3,73 pg/ml Ft4 – 16,65 pmol/l P/c anty TPO – 210,4 IU/ml USG tarczycy: Wymiary płata prawego: 1,5x2,0x4,9cm wymiary płata lewego: 1,7x2,0x4,0cm. Tarczyca położona typowo, bez zmian ogniskowych, jednorodna, nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Po tym prowadzono u mnie EUTHYROX 25mg. Po pół roku wyniki (z marca 2012): TSH – 2,84 uIU/ml (ale nie wiedziałam, że przed badaniem nie wolno przyjmować leku, więc wyniki nie do końca wiarygodne) Ft3 – 3,27 pg/ml Ft4 – 16,35 pmol/l P/c anty TPO – 199,6 IU/ml Podwyższono dawkę EUTHYROXU do 37,5 mg. Samopoczucie bez zmian – poza kołataniem serca, które występowało sporadycznie. Po czym po miesiącu podwyższono dawkę do 50 mg EUTHYROXU ze względu na planowaną ciążę. Wyniki z maja 2012r: TSH – 3,07 uIU/ml (wynik miarodajny – bez przyjęcia rano leku) FT4 – 1,42 pg/ml Samopoczucie fatalne, senność, zmęczenie kołatanie serca. Podwyższono dawkę do 62,5mg. Wyniki z czerwca 2012: TSH – 0,935 iIU/ml F – 1,75 pg/ml P/c anty TPO – 172,9 IU/ml Kołatanie serca sporadyczne, senność trochę mniejsza. Wydawało się, że tarczyca została ustabilizowana. Wyniki z lipca 2012 (szybkie męczenie się, potliwość, kołatanie serca, uderzenia gorąca, senność i przede wszystkim podejrzenie ciąży): TSH – 0,051 uIU/ml (badanie wykonano dwukrotnie) FT4 – 2,58pg/ml Bardzo proszę o poradę, co robić dalej. Niestety sezon urlopowy w pełni i problem jest z dostaniem się do endokrynologa. Dziś, pierwszy dzień obniżyłam sobie dawkę znów do 50 mg. Nie wiem, czy to prawidłowe rozwiązanie. Obawiam się samoingerencji w leczenie. Ale bardzo się boję nieustabilizowanej, jak się okazuje tarczycy, gdyż mogę być w ciąży. Test ciążowy wyszedł pozytywnie, ale lekarz ginekolog nie potwierdził jeszcze ciąży. Ostatnią miesiączkę miałam 24 czerwca, cykle 30-dniowe, więc to dopiero 28 dzień cyklu. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam! Iwona
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Karol Kaziród-Wolski 80
Lek. Karol Kaziród-Wolski Stażysta/Rezydent, Kielce
Edytuj odpowiedź

Witam!

W opisanej sytuacji odczuwane dolegliwości oraz badania laboratoryjne wskazują na stan tyreotoksykozy, czyli nadmiaru hormonów tarczycy w organizmie. W związku z tym należy zmniejszyć dawkę przyjmowanej lewotyroksyny. Dawka 50 µg wydaje się być odpowiednia, biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg leczenia. Jednakże sytuacja wymaga konsultacji endokrynologa ze względu na dość trudny przebieg leczenia. Z uwagi na wspomniane problemy z dostępem do specjalisty endokrynologa, proponuję skonsultować problem z doświadczonym internistą. Bardzo dobrze, że wykonała Pani badanie, dzięki temu można wcześniej zareagować i zmniejszyć dawkę substytucyjną.

Pozdrawiam serdecznie!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • Choroby tarczycy – Tarczyca (gruczoł tarczycowy) znajduje się na dole szyi. Organ ten odpowiada za produkowanie hormonów takich jak tyroksyna (T4), kalcytonina oraz trójjodytronina, które regulują proces przemiany materii we wszystkich narządach i tkankach naszego organizmu.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Choroby zakaźne i pasożytnicze

Opryszczka - klasyfikacja, objawy, rozpoznanie, leczenie, profilaktyka

Opryszczka - klasyfikacja, objawy, rozpoznanie, leczenie, profilaktyka

Opryszczka to ogólne określenie dla całego spektrum zakażeń opryszczkowych. Najczęściej opryszczkę utożsamia się z wykwitami opryszczkowymi w okolicy czerwieni wargowej. Opryszczkę zwykłą lub opryszczkę pospolitą wywołują wirusy HSV1 i HSV2 z grupy Herpes...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

Nadczynność tarczycy to zwiększone wydzielanie hormonów tarczycy ponad ilości, których potrzebuje organizm. Nadczynność tarczycy zwana jest często hipertyreozą (ang. hyperthyreosis lub hyperthyroidism). Może przyjmować postać jawną, z całym wachlarzem...

Układ pokarmowy

Otyłość

Otyłość jest uważana za pandemię XXI wieku. Częstość występowania otyłości na świecie gwałtownie wzrasta. W USA w latach 1991-2003 liczba osób otyłych zwiększyła się od 15% do 25%. W Polsce stwierdza się ją u 19% osób, a łącznie nadwaga i otyłość występuje...

USG ginekologiczne - działanie usg, wykorzystanie, kiedy wykonywać, przebieg badania, usg w ciąży

Wskazania do USG dopochwowego

USG znalazło szerokie zastosowanie w wielu różnych dyscyplinach medycyny. W ginekologii i położnictwie przyjęły się dwie metody badania USG: badanie przez powłoki brzuszne i badanie dopochwowe. USG brzucha nawet przy wypełnionym pęcherzu moczowym posiada...

Kobiece problemy

Zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (Premenstrual Syndrome, PMS) to zespół subiektywnych i obiektywnych dolegliwości, które występują zawsze w drugiej fazie cyklu, ustępują w chwili rozpoczęcia (http://Miesiączka - obfite krwawienie, plamienie śródcykliczne)...

Neurologia

Zawroty głowy - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Zawroty głowy - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Zawroty głowy należą do często zgłaszanych dolegliwości i są powodem około 5% wizyt u lekarzy różnych specjalności. Odsetek chorych zwiększa się z wiekiem i powyżej 65 roku życia wynosi około 50%. Definicja zawrotów głowy mówi, iż jest to złudzenie ruchu...

Dermatologia

Pokrzywka - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie

Pokrzywka - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie

Pokrzywka to niejednolity zespół chorobowy, który charakteryzuje się występowaniem wykwitów w postaci bąbli (podobnych do tych po poparzeniu pokrzywą). Wykwity te mają zabarwienie różowe lub porcelanowo-białe, mogą być różnych kształtów i rozmiarów. Powstają...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zapalenie przyusznic

Ślinianki, inaczej gruczoły ślinowe, należą do układu trawiennego i są odpowiedzialne za wydzielanie śliny. Człowiek posiada duże gruczoły ślinowe, a także kilkaset małych gruczołów rozsianych w błonie śluzowej jamy ustnej, jak również gardła, krtani...

Badania

Badanie izotopowe tarczycy (scyntygrafia tarczycy)

Badanie izotopowe tarczycy pozwala uzyskać jej obraz, z którego lekarz może odczytać choroby tarczycy, tj. odszczepy pozagruczołowe, przerzuty nowotworowe. Badanie to polega na podaniu (doustnie lub dożylnie) izotopu promieniotwórczego, który wypełnia...