Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szansa zawsze jest jednak nie jest ona większa niż statystycznie a taka reakcja pojawia się niezwykle rzadko.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Testy sprawdzające uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Silne uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak postąpić podczas wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Testy na jad pszczeli i osy – odpowiada Magdalena Mroczek
- Atopowe zapalenie skóry a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mógł to być wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy możliwy jest wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią
Użądlenie osy. Sprawdź, jak postępować
Jad osy jest niezwykle groźny, zwłaszcza gdy jest
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może