Dobry wieczór.Mam syna 14 lat i od zawsze był alergikiem.W zeszłym roku mial badania krwi i wyszło że jest uczulony na wszystkie owoce.Ma też alergie na trawy żyta,bylice,brzoze i oczywiscie astma.Nie wiem co mam dziecku gotować.Mieszkam w uk i mialam jednorazowo wizytę u dietetyka,który powiedzial że ma pić mleko i jeść mięso i tyle.Mój syn dostał 2 epipeny gdyby coś się działo.Syn po zjedzeniu odczuwa drapanie w gardle.
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani, w takim układzie należy unikać owoców- warto jednak skonsultować wyniki z innym specjalistą alergologiem.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla dziecka po 6-miesiącu życia – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Jak powinno być żywione dziecko z pokrzywką barwnikową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wprowadzanie urozmaiconych owoców do diety 14-miesięcznego dziecka z alergią – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta dla dziecka uczulonego na białko jaja kurzego – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Prawidłowa dieta dla dwulatka – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta nisko-wapniowa dla dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podawanie dziecku z alergią miodu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Dzienny jadłospis dla dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co podać 15-miesięcznemu dziecku na śniadanie? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski