Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 0 7 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Usunięcie narośli chrzęstno-kostnej

Witam. Mój syn 9 letni będzie miał usuwaną wyrośl chrzęstno-kostną. Czy po operacji dziecko profilaktycznie dostanie antybiotyk? Kiedy syn będzie mógł wrócić do szkoły? pozdr,
ponad rok temu

Skąd się bierze ból pooperacyjny?

Lek. Magdalena Pikul
81 poziom zaufania

Witam! Decyzję o ewentualnej konieczności zastosowania antybiotyku podejmie lekarz prowadzący, więc proszę go zapytać jak to będzie w przypadku syna. Okres rekonwalescencji jest różny w zależności od organizmu - zwykle jednak nie dłuższy niz kilka tygodni.

W trakcie specjalizacji z pediatrii w Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią.
0

Raczej przy takich zabiegać profilaktycznie nie podaje się antybiotyku. Oczywiście wszystko to zależy od preferencji lekarza prowadzącego pacjenta. Po takim zabiegu można powrócić do zajęć szkolnych po około 2 tygodniach.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0

Witam , nie znam ani lokalizacji , ani wielkości wyrośli , a co za tym idzie zakresu operacji. Te wszystkie czynniki oraz przebieg operacji zadecydują czy będzie potrzeba antybiotykoterapii i jak długo potrwa rehabilitacja , pozdrawiam , zż

Specjalista chirurgii onkologicznej i chirurgii ogólnej. Posiada doświadczenie w diagnozowaniu i wycinaniu zmian skórnych oraz leczeniu czerniaka. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Klinice Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaka Skóry w Centrum Onkologii w Warszawie
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy