Kobieta , 28 lat Witam czy dania z parowaru są zdrowsze od smażonych lub gotowanych. Czytałam ze lepiej mięsa itd dusić .piec w piekarniku. Grillowac niż smażyć. Jeszcze mam pytanie czy dania z grilla elektronicznego są zdrowe?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

najzdrowszy sposób obróbki termicznej to gotowanie w wodzie lub na parze. Dzięki temu potrawy mają łatwostrawny charakter i zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Natomiast jeżeli nie ma chorób ani dolegliwości ze strony układu pokarmowego - to może Pani stosować także smażenie, oczywiście nie za często = 1-2 razy w tygodniu.
Zdrowszym rozwiązaniem od smażenia jest duszenia czy pieczenie w piekarniku.

Grill elektryczny to również bardzo dobre rozwiązanie.

Proszę pamiętać, że niezależnie od rodzaju obróbki termicznej powinien być do posiłku dodany tłuszcz-aby umożliwić wchłaniani witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Mięso – Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do budowy tkanek i syntezy hormonów, a także białek odpornościowych.
  • Kuchnia i gotowanie – Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem. Istnieją różne style i techniki gotowania.
Artykuły na ten temat
Kuchnia i gotowanie

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

Do wyboru, do koloru Stojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda? Zazwyczaj sięgasz po to, co już znasz:...

Kuchnia arabska

Co siedzi w kebabie?

Co siedzi w kebabie?

Masz czasami ochotę na kebaba? Najczęściej sięgamy po niego, gdy brakuje nam pomysłu na ciepły obiad lub dopada nas ochota na fast food. Jest jednym z ulubionych "szybkich" dań Polaków. Wiele osób uważa jednak, że jest tuczący i niezdrowy, i woli przygotowywać...

Mięso

Kaszanka - skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka - skład, wartości odżywcze, kalorie

Kaszanka jest niezwykle popularnym produktem mięsnym w Polsce. Przez wiele osób niedoceniane są prozdrowotne właściwości kaszanki. Dlaczego warto przekonać się do jedzenia kaszanki? A kto powinien ograniczyć ją w swoim menu? Kaszanka - skład Kaszanka...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw nie jest łatwe, ponieważ są to produkty spożywcze, które dość szybko się psują, jeśli są nieodpowiednio przechowywane. Co więcej, wiele warzyw jest wrażliwych na niską temperaturę, w której tracą smak i cenne właściwości odżywcze....

Kuchnia i gotowanie

Jak wygląda idealny sposób gotowania kaszy jaglanej?

Jeżeli lubisz kaszę jaglaną, pomyśl chwilę nad sposobem jej przygotowania. Dodajesz wodę, kroplę oleju, sypiesz kaszę i solisz. Też tak robisz? To niekoniecznie dobry pomysł. Kasza jaglana Wielu z nas uwielbia gotowaną kaszę jaglaną. Wrzucona do gotującej...

Kuchnia i gotowanie

7 zdrowych i smacznych przekąsek dla prawdziwych kibiców

7 zdrowych i smacznych przekąsek dla prawdziwych kibiców

Piłkarskie emocje w pełni. Większość kibiców, oglądając mecz, lubi coś chrupać i niestety nie są to raczej surowe marchewki czy seler naciowy z jogurtowym dipem... Solone orzeszki, krakersy, czipsy, ciasteczka, a do tego morze piwa lub coli....

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż...

Kuchnia i gotowanie

Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów

Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów

Chlebek z Instagrama Cloud bread czyli chleb puszysty jak chmurka lub po prosty chleb chmurka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Internauci zwariowali na jego punkcie. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo zawiera cenne dla organizmu...

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia wiele błędów, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi. W efekcie spożywamy toksyny, szkodliwe związki,...