Alergia. Fakty i mity
Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.
badanie i te swoiste .
Dzień dobry!
Grzyby z rodzaju Alternaria i Cladosporium są głównym źródłem alergenów pleśniowych. Są wszechobecne w środowisku naturalnym, a także w środowisku domowym. Unoszą się w powietrzu, a ich zadaniem jest rozkład substancji organicznych.
Organizm ludzki w kontakcie z grzybem pleśniowym wywołuje różne reakcje immunologiczne, które mogą objawiać się na różne sposoby, m.in. poprzez: swędzenie w gardle, chrypka, łzawienie oczu, katar.
Osoba z objawami alergii powinna zwracać szczególną uwagę na spożywany pokarm, który również może być źródłem alergennych pleśni, np. sery pleśniowe, pleśniejące owoce, a także produkty drożdżowe.
W celu potwierdzenia występowania alergii u danego pacjenta na grzyby pleśniowe, oprócz wnikliwego wywiadu, podczas którego chory opisuje swoje objawy, można również na zlecenie lekarza alergologa przeprowadzić testy skórne, a także badanie krwi.
Dlatego przy wystąpieniu jakiejkolwiek przyczyny spośród wymienionych wyżej bardzo ważne jest udanie się do lekarza specjalisty lub internisty, który oceni stan alergii oraz zapisze odpowiednie leki.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto przeczytać również
Nadwrażliwości pokarmowe - jak się je bada?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/nadwrazliwosci-pokarmowe-jak-sie-je-bada.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to oznacza, że mam grzyby w przewodzie pokarmowym? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego nie można jeść przy alergii na pleśnie i grzyby? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Skąd ten silny ból podbrzusza? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie badania powinienem zrobić w celu diagnozy nietolerancji jajek? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy jest metoda odczulenia na alergię pokarmową? – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy dziecko z drenami Paparella może wykonywać wszystkie ćwiczenia fizyczne? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy osoba z alergią na wieprzowinę może stosować Kreon? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy pokrzywka może być wywołana alergią na grzyby i pleśnie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Cladosporium - czym jest, czynniki ryzyka, objawy alergii, leczenie
Cladosporium są to grzyby pleśniowe, zwykle przeno
Przyczyny alergii - jakie są powody i rodzaje alergii?
Alergia to bardzo popularne schorzenie - jedno z n
Mikotoksykoza - przyczyny, objawy, profilaktyka
Mikotoksykoza to zatrucie, mogące mieć charakter p