Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Witam,
zachęcam do zapoznania się z tematem:
http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=68179
Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego danego produktu czy posiłku, tym wyższe będzie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu.
Wartość ładunku glikemicznego określa odpowiedź glikemiczną po spożyciu określonej porcji produktu spożywczego. Im wyższa jest wartość ŁG tym wyższy będzie wzrost stężenia glukozy we krwi i silniejsza odpowiedź insulinowa (wyrzut insuliny). Co będzie lepsze dla diabetyka? Ładunek glikemiczny :)
Obydwie informacje są przydatne w układaniu diety, przy czym korzystanie z ładunku glikemicznego jest metodą pozwalającą bardziej skutecznie kontrolować ogólny efekt wywoływany po spożyciu danego produktu, gdyż uwzględnia nie tylko stopień przyswajalności węglowodanów w produkcie, ale także ich zawartość. Dlatego niektóre produkty pomimo wysokiego IG mogą być stosowane w diecie diabetyków, gdyż sama zawartość cukrów jest niewielka i nie potrzebuje dużej dawki insuliny. Jest to jednak parametr rzadziej podawany w tabelach i zestawieniach - dlatego też trudniej z niego korzystać. Indeks glikemiczny podaje jakie jest stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów z danego produktu w odniesieniu do stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Informacja ta dotyczy poziomu glukozy 2-3 godziny po spożyciu węglowodanów - daje zatem informacje o szybkości i poziomie podnoszenia się stężenia glukozy we krwi po danych produktach spożywczych. W razie wątpliwości jak stosować indeks glikemiczny i łądunek glikemiczny najlepiej jest dopytać dietetyka prowadzącego w poradni diabetologicznej lub skorzystać z pomocy różnych grup wsparcia dla diabetyków w internecie.
Witam!
Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi.
PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.
PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Zespół policystycznych jajników i przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Ryba stanowi znakomitą część zdrow
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j