Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Jeśli ma Pani ochotę na to by podjadać proszę wybierać zdrowe przekąski np świeże warzywa. Można rownież udać sie do dietetyka którykolwiek zbilansowana dietę

0

Witam. Przede wszystkim należy jeść regularnie, nie omijać głównych posiłków! Ważne jest, aby posiłki pokrywały dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie Pani wciąż odczuwała głód i chęć do podjadania. Należy zadbać o codzienną podaż błonnika w diecie, gdyż zapewnia on uczucie sytości na długo i ogranicza chęć na podjadanie, dlatego warto sięgać po warzywa (w tym strączkowe) i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Zdrową i sycącą przekąską mogą być np. pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy i kalarepa z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego. Mogą to być „chipsy” z pieczonego selera, jarmużu lub buraków. Może to być także mała garść orzechów lub pestek, bądź świeży owoc. Możliwości jest naprawdę wiele. Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Oto kilka ogólnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków, mniej więcej co 3 godziny. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Codziennie należy spożywać minimum 4 porcje warzyw (najlepiej na surowo) i 2-3 porcje świeżych owoców.
- Dziennie należy wypijać ok.1,5-2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać kilka porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych m.in. grube kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, wyroby z mąki pełnoziarnistej.
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.
- Słodycze można zastąpić np. kolorowymi koktajlami i musami ze świeżych lub mrożonych owoców i warzyw oraz w mniejszej ilości suszonymi owocami, orzechami, pestkami (np. migdały, orzechy włoskie, słonecznik, orzechy nerkowca, pestki dyni, sezam).
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie w folii, grillowanie. Nie należy smażyć.
- Aby uzyskać bardziej szczegółowe zalecenia lub indywidualny jadłospis, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

0


Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty