Dieta w ciąży
Z produktów pochodzenia zwierzęcego powinna Pani unikać podrobów, tłustego nabiału (szczególnie masła i serów "żółtych"), jaj. Z produktów roślinnych z kolei powinna Pani zrezygnować ze spożycia warzyw będących źródłem karotenoidów, a więc wszystkich pomarańczowych (marchew, dynia), zielonych liściastych (szpinak, sałata), warzyw czerowono - pomarańczowych (jak papryka, pomidor). Proszę także nie stosować margaryny do smarowania pieczywa, gdyż jest ona często wzbogacana w witaminę A celem upodobnienia jej do masła. Proszę także uważnie czytać etykiety produktów takich jak np. płatki zbożowe lub soki multiwitamina gdyż mogą one być witaminizowane, co często wiąże się również z dodatkiem prowitaminy A.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Przyjmowanie witaminy A w tabletkach a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka