Czy olszówka jest grzybem trującym?
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne (sery, jogurty, kefiry, maślanka). Ponadto warto włączyć do diety zielone warzywa, mak, sezam (niełuskany), figi. Te produkty zawierają mniej wapnia niż produkty mleczne ale spożywane codziennie też będą dostarczały pewne ilości tego pierwiastka. Wapń znajduje się także w wysokozmineralizowanej wodzie dlatego należy wypijać co najmniej 1 litr takiej wody na dzień.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczać do diety odpowiednią ilość wapnia? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Mleko i jogurty bez laktozy w diecie przeciwgrzybicznej – odpowiada Ewa Gonia
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy mogę zażywać suplement z wapniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy do fermentowanego nabiału zaliczamy jogurty? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie mleka przez osoby dorosłe – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- W jakich produktach jest najwięcej kolagenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon