Kobieta , 31 lat Ostatnio u znajomych jadłam placki z czerwonej i zielonej soczewicy z dodatkami innych warzyw . W internecie wyczytałam se jest bardzo zdrowa moze zapobiec nadciśnieniu, miażdżycy chce wprowadzić ja do swojego menu. . Moje pytanie; w jakiej postaci spożywać soczewice gotowanej czy smażone j by zatrzymać jest właściwości. Izy spożywanie raz w tyg wystarczy?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

rzeczywiście soczewica jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ja do jadłospisu, podobnie jak ciecierzycę i pozostałe rośliny strączkowe.
Ogólna zasada jest taka, że im produkt mniej przetworzony tym więcej właściwości zdrowotnych. Według powyższego im krótsza obróbka termiczna soczewicy tym lepiej. Może Pani ją ugotować w niewielkiej ilości wody lub zrobić placki. Proszę również spróbować pastę z soczewicy, świetnie nadaję się na kanapki.
Pyta Pani tez ile razy w tygodniu a spożywać. Nie ma reguły. Dieta powinna być urozmaicona. Proponuje 2 razy w tygodniu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Witaminy

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do przeciwutleniaczy zaliczmy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z kapusty - właściwości odżywcze, cechy prozdrowotne

Sok kapusty słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kolejną zaletą kapusty jest niewielka zawartość kalorii. Dlatego też sok z kapusty polecany jest w szczególności osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów - w 100 g znajdziemy tylko 40...

Produkty żywnościowe

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Tradycja kiszenia Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę - zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych...

Produkty żywnościowe

Moringa - charakterystyka, mikroelementy, zastosowanie, przeciwskazania

Moringa olejodalna jest rośliną, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Moringa w niektórych krajach nazywana jest także drzewem chrzanowym, drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Cudowne właściwości moringi sprawiły, że nazywa się ją także "drzewem...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem...

Nadciśnienie

Co szkodzi sercu?

Każdy, kto ma problemy z układem krążenia, pewnie nieraz słyszał od swojego kardiologa, że konieczne jest wyeliminowanie lub ograniczenie spożycia różnych produktów, aby zachować zdrowie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór niektórych składników w diecie...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść, by długo żyć?

Z wiekiem coraz częściej mamy problemy zdrowotne, ale to wcale nie musi stać się regułą - przekonuje Jeffrey Blumberg, profesor z Uniwersytetu Tufts. Proces starzenia się jest co prawda nieuchronny, ale nie oznacza to, że każdy z nas, prędzej czy później,...

Mięso

Jedzenie z grilla

Pierwsze oznaki ciepła powodują, że jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze. Piknik na trawie czy wypad nad jezioro są na to doskonałym sposobem. Również uwielbiany przez wszystkich grill jest częstym pretekstem do spędzenia wolnego czasu na łonie...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem

Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem

O tym, że jajka są zdrowe, wiemy od dawna. Jednak w latach 70. ubiegłego wieku pojawiły się badania, które przekonywały, że zawierają zbyt dużo cholesterolu i należy je ograniczyć. Jak jest w rzeczywistości? Warto jeść jajka Światowa Organizacja Zdrowia...