Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam serdecznie,
rzeczywiście soczewica jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ja do jadłospisu, podobnie jak ciecierzycę i pozostałe rośliny strączkowe.
Ogólna zasada jest taka, że im produkt mniej przetworzony tym więcej właściwości zdrowotnych. Według powyższego im krótsza obróbka termiczna soczewicy tym lepiej. Może Pani ją ugotować w niewielkiej ilości wody lub zrobić placki. Proszę również spróbować pastę z soczewicy, świetnie nadaję się na kanapki.
Pyta Pani tez ile razy w tygodniu a spożywać. Nie ma reguły. Dieta powinna być urozmaicona. Proponuje 2 razy w tygodniu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jaki sposób zastąpić podjadanie? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie właściwości mają cykoria i ciecierzyca? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Wprowadzenie soczewicy do diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Czy smażone warzywa są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Soczewica - broń w walce z nadciśnieniem
Wyniki przeprowadzonego na przełomie 2015 i 2016 r
"Nie ma złotej witaminy czy złotego warzywa, które obniża poziom ciśnienia..." - o nadciśnieniu z prof. Maciejem Lesiakiem
Nadciśnienie zbiera coraz większe żniwo. Cierpi na
Rośliny strączkowe mogą obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Do rodziny roślin strączkowych należą m.in. lucern