W jakiej postaci spożywać soczewicę?

Ostatnio u znajomych jadłam placki z czerwonej i zielonej soczewicy z dodatkami innych warzyw . W internecie wyczytałam se jest bardzo zdrowa moze zapobiec nadciśnieniu, miażdżycy chce wprowadzić ja do swojego menu. . Moje pytanie; w jakiej postaci spożywać soczewice gotowanej czy smażone j by zatrzymać jest właściwości. Izy spożywanie raz w tyg wystarczy?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam serdecznie,

rzeczywiście soczewica jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ja do jadłospisu, podobnie jak ciecierzycę i pozostałe rośliny strączkowe.
Ogólna zasada jest taka, że im produkt mniej przetworzony tym więcej właściwości zdrowotnych. Według powyższego im krótsza obróbka termiczna soczewicy tym lepiej. Może Pani ją ugotować w niewielkiej ilości wody lub zrobić placki. Proszę również spróbować pastę z soczewicy, świetnie nadaję się na kanapki.
Pyta Pani tez ile razy w tygodniu a spożywać. Nie ma reguły. Dieta powinna być urozmaicona. Proponuje 2 razy w tygodniu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty