W jakim stopniu stres przyczynia się do odchudzania?

W jakim stopniu stres przyczynia się do chudnięcia? 1,5 roku temu podczas rozstania schudłam w 3-4 miesiące 17kg(stosowałam również dietę), a w kilka ostatnich miesięcy przybyło mi 4(kiedyś musiało to nastąpić :) ) Chciałabym zrzucić ok 8, próbowałam już chyba wszystkiego i tracę powoli nadzieję, że to kiedykolwiek nastąpi. Chciałabym zapytać, co właściwie mogłabym zrobić, żeby tego znów dokonać? 164 cm wzrostu, 63 kg, 18 lat, z góry dziękuję za odpowiedź :)
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Witam,

jest to uzależnione od indywidualnych reakcji. Stres może za równo wpływać na przyspieszenie przemiany materii, zaburzenia czynnościowe jelit, powodować biegunki, niechęć do jedzenia, nerwicę żołądka, nudności, jak i sprzyjać nadmiernemu objadaniu, ''zajadaniu sresów'' i szukaniu pocieszania w jedzeniu. W obu przypadkach jest to wpływ negatywny i nie należy szukać w nim rozwiązania.

Co do drugiego pytania mam za mało informacji, żeby odpowiedzieć jednoznacznie. Spadek masy ciała jest sprawą bardzo indywidualną, zależną od wielu czynników. Musiałabym dokonać wywiadu żywieniowego, poznać Pani jakościowy i ilościowy sposób żywienia, odstępy między posiłkami, wielkość posiłków, styl życia (praca aktywność fizyczna) i na podstawie tego opracować indywidualny plan odchudzania.
Nie wiem jaką Pani dietę wcześniej stosowała i czy wzrost masy ciała związany jest zbyt niską kalorycznością poprzedniej diety (efekt jojo), czy nastąpił w wyniku powrotu do wcześniejszych nawyków żywieniowych. Na pewno warto podejść do tematu odchudzania racjonalnie. Nie wprowadzać ostrych restrykcji kalorycznych, ponieważ skutkują one właśnie efektem jojo.
Zaleciłabym:
- spożywanie 4-5 zbilansowanych, posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3 -4 godzinnych.
-unikanie żywności przetworzonej (gotowe produkty typu tarty, lasagne, pizze, zapiekanki, sosy), bogatej w cukry proste (gotowe mieszanki musli, słodycze, pieczywo cukiernicze, owocowe jogurty, napoje gazowane słodzone), jedzenia na mieście , smażone potrawy z mąki pszennej
-prowadzenie diety urozmaiconej zawierające kasze (gryczana, jaglana, pęczak, komosa ryżowa), ryż brązowy, dziki, warzywa, jaja, mięso, ryby, produkty mleczne (jogurt, maślanka, kefir, twaróg) rośliny strączkowe, orzechy, owoce
- aktywność fizyczną - co najmniej 3 razy w tygodniu (interwały, trening siłowy)

Dokładny plan żywieniowy, zawierający ilości produktów, powinien zostać dobrany na podstawie dokładniejszego wywiadu żywieniowego przez dietetyka.

pozdrawiam,
mgrBarbara Wójcik
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty