Kobieta , 30 lat MOJE ROZTERKI : DOCIERAJĄ SPRZECZNE INFORMACJE O JEDZENIU RYB: ZJEDNEJ ZALETY(KWASY OMEGA JOD BIAŁKO,) ZDRUGIEJ DONIESIENIA O ZATRUCIACH RYB TAKICH JAK NP,LOSOŚ,TUŃCZYK.MEDIA INFORMUJĄ OSTRZEGAJĄ STRASZĄ?WIĘCJAK: WIĘCEJ KORZYŚCI CZY ZAGROŻĘN ? JESTEM W 19 TYGODNIU.sTARAŁAM SIĘ JEŚĆ RYB JAK NAJWIĘCEJ,A TERAZ MAM OBAWY.DZIEKI ZA ODPOWIEDŻ
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

ryby jak najbardziej są zalecane do codziennego spożycia.Szczególnie dla kobiet w ciąży. Niestety nie te morskie, czyli łosoś, tuńczyk, dorsz itp. odpadają, gdyż ze względnu na zanieczyszczenie wód morskich/oceanicznych mogą zawierać szereg zanieczyszczeń w tym rtęć, która jest szczególnie groźna dla płodu. Proszę wybierać ryby słodkowodne tj. pstrąg, szczupak, sandacz, karp.

Mgr Natalia Mogiłko 36
Mgr Natalia Mogiłko Dietetyk, Grudziądz 36 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam! Aktualne zalecenia mówią, aby kobiety w ciąży spożywały ryby 2 razy w tygodniu
(w tym minimum raz ryba morska), gdyż są one źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega 3, fosforu, potasu, magnezu, witaminy D oraz jodu. Należy jednak uważać wybierając ryby (najlepiej kupować ryby w sklepach rybnych) i nie jadać gatunków długo żyjących i drapieżnych. Szczególnie zanieczyszczone rtęcią gatunki: tuńczyk, rekin, marnil, miecznik, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć, dorsz i łosoś bałtycki. Najmniej zanieczyszczone rtęcią są:śledź, mintaj, łosoś norweski. Radzę rozsądnie wybierać gatunki ryb, jednak ni rezygnować całkowici z spożywania oczywiście gatunków najmniej skażonych.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
Produkty rybne charakteryzują się duża zawartością białka, podobnie jak
w przypadku mięsa zwierząt rzeźnych, jednak mają lepszy skład aminokwasów. Zawierają wszystkie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość lipidów jest różna i waha się w granicach od 1% do ponad 30% w rybach tłustych. Jednak nawet ryby tłuste są zalecane ze względów na korzystny profil kwasów tłuszczowych takich jak kwas dekozaheksaenowy (DHA), dokozapentaenowy (DPA) i eikozapentaenowy (EPA). Kwasy te poza działaniem hipolipemicznym, spełniają wiele innych funkcji. Spożywane przez kobiety w okresie ciąży zapewniają prawidłowy rozwój mózgu i narządu wzroku płodu. Zmniejszają ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego, a waga wcześniaków znacznie szybciej stabilizuje się w pierwszym roku życia.Na kolejną korzyść mięsa ryb wpływ ma duża zawartość witaminy D oraz jodu, zwłaszcza w rybach morskich. Zagrożenie mogą stanowić zanieczyszczenia. Jednak zawartość tych związków pozostaje pod ścisła kontrolą Europejskiego Biura ds. Żywności i Weterynarii (FVO), dodatkową ochronę dla konsumentów stanowi Ustawodawstwo Wspólnotowe, które określa dopuszczalne poziomy tych związków w dostępnych produktach rybnych. W krajach, w których jest zwiększone spożycie ryb zmniejsza się częstotliwość występowania chorób serca, alergii oraz nowotworów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, jako profilaktyka wielu chorób żywieniowo zależnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe przechodzą przez łożysko, wspomagają prawidłowy rozwój płodu, mają także wpływ na późniejszy rozwój niemowląt oraz małych dzieci. Ryzyko związane z zanieczyszczeniami znajdującymi się produktach morskich jest mniejsze w porównaniu do konsekwencji wynikających z niedoboru tych kwasów oraz jodu. Także spożywanie ryb 2 razy w tygodniu jest jak najbardziej zalecane. Pozdrawiam serdecznie

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Zdecydowanie nie powinna Pani rezygnować ze spożywania ryb. Jak sama Pani wspomniała są one źródłem bardzo istotnych składników. To co mogę doradzić, to żeby zminimalizować ryzyko zatruć w wyniku skażeń np. rtęcią proponuje wybierać ryby morskie małe i krótko żyjące np. szproty, śledzie. Te które żywią się przeważnie planktonem. Spożywać je po obróbce termicznej. Radziłabym natomiast nie spożywać ryb surowych w postaci sushi czy sashimi.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Czy w ciąży mogę...?

Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!

Kwasy tłuszczowe omega-3 są znane ze swych właściwości zdrowotnych. Związki te chronią przed problemami ze wzrokiem, zawałem serca i rakiem. Okazuje się, że nie są to jedyne zalety związane ze spożywaniem tych kwasów. Otóż naukowcy odkryli, że kobiety...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Żywność funkcjonalna - artykuły spożywcze w twojej domowej apteczce

W ostatnich latach można zauważyć, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swój styl życia. Coraz bardziej docenianym elementem naszego zdrowia wydaje się to, jak się odżywiamy. Rosnąca świadomość społeczeństwa dotycząca wpływu sposobu żywienia na zdrowie...

Wole - podział woli, przyczyny powiększenia tarczycy, wole guzowate, wole nadczynne, leczenie

Polakom brakuje jodu!

Polakom brakuje jodu!

Jod to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. O jodzie mówi się najczęściej w kontekście tarczycy. I słusznie, bo to właśnie w tym gruczole występuje go najwięcej. Jod wpływa na produkcję hormonów tarczycy: tyroksyny...

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża - pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety...

Połóg

Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków. Niemowlaki wypijają przeciętnie 850 ml mleka matki dziennie. Właśnie z tego powodu kobieta karmiąca naturalnie powinna szczególnie zadbać o swoją dietę. Dieta matki karmiącej musi zaspokoić...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa występuje, gdy układ odpornościowy atakuje niektóre białka w spożywanych produktach. Substancje, które wywołują reakcję alergiczną to tak zwane alergeny. Najczęstsze alergeny pokarmowe to: białka mleka krowiego, nabiał, jaja, orzechy,...

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Czym jest witamina D?

Witamina D bierze udział w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą (zrzeszotnieniem kości). Najlepszym źródłem witaminy D są tran oraz tłuste ryby. Niewielka ilość tej witaminy jest syntetyzowana w skórze. Przedawkowanie witaminy D jest szkodliwe,...

Newsy

Rtęć bezpieczna dla układu krwionośnego

Według najnowszych badań, rtęć, która kumuluje się w mięsie ryb, nie zwiększa ryzyka chorób serca i udarów. Największa analiza tego typu miała za zadanie określić, czy rtęć, która negatywnie wpływa na rozwój płodu i niemowląt, może także przyczyniać...

Składniki mineralne

Cynk w jedzeniu

Cynk w jedzeniu

Cynkjest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za aktywność około 200 enzymów, dlatego ma wpływ na wszystkie procesy życiowe zachodzące w ciele. Niedobór cynku objawia się zmianami skórnymi, zahamowaniem wzrostu...

Zioła i przyprawy

Dlaczego nie powinniśmy jeść soli oczyszczonej?

Dlaczego nie powinniśmy jeść soli oczyszczonej?

Lekarze i dietetycy biją na alarm. Jemy za dużo soli. Szczególnie tej przetworzonej, która ma niewiele właściwości odżywczych. Za duże spożycie soli warzonej prowadzi bowiem do nadciśnienia tętniczego i sprzyja tyciu. Historia soli O soli, w 5 wieku...