Kobieta , 30 lat MOJE ROZTERKI : DOCIERAJĄ SPRZECZNE INFORMACJE O JEDZENIU RYB: ZJEDNEJ ZALETY(KWASY OMEGA JOD BIAŁKO,) ZDRUGIEJ DONIESIENIA O ZATRUCIACH RYB TAKICH JAK NP,LOSOŚ,TUŃCZYK.MEDIA INFORMUJĄ OSTRZEGAJĄ STRASZĄ?WIĘCJAK: WIĘCEJ KORZYŚCI CZY ZAGROŻĘN ? JESTEM W 19 TYGODNIU.sTARAŁAM SIĘ JEŚĆ RYB JAK NAJWIĘCEJ,A TERAZ MAM OBAWY.DZIEKI ZA ODPOWIEDŻ
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

ryby jak najbardziej są zalecane do codziennego spożycia.Szczególnie dla kobiet w ciąży. Niestety nie te morskie, czyli łosoś, tuńczyk, dorsz itp. odpadają, gdyż ze względnu na zanieczyszczenie wód morskich/oceanicznych mogą zawierać szereg zanieczyszczeń w tym rtęć, która jest szczególnie groźna dla płodu. Proszę wybierać ryby słodkowodne tj. pstrąg, szczupak, sandacz, karp.

Mgr Natalia Mogiłko 36
Mgr Natalia Mogiłko Dietetyk, Grudziądz 36 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam! Aktualne zalecenia mówią, aby kobiety w ciąży spożywały ryby 2 razy w tygodniu
(w tym minimum raz ryba morska), gdyż są one źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega 3, fosforu, potasu, magnezu, witaminy D oraz jodu. Należy jednak uważać wybierając ryby (najlepiej kupować ryby w sklepach rybnych) i nie jadać gatunków długo żyjących i drapieżnych. Szczególnie zanieczyszczone rtęcią gatunki: tuńczyk, rekin, marnil, miecznik, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć, dorsz i łosoś bałtycki. Najmniej zanieczyszczone rtęcią są:śledź, mintaj, łosoś norweski. Radzę rozsądnie wybierać gatunki ryb, jednak ni rezygnować całkowici z spożywania oczywiście gatunków najmniej skażonych.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
Produkty rybne charakteryzują się duża zawartością białka, podobnie jak
w przypadku mięsa zwierząt rzeźnych, jednak mają lepszy skład aminokwasów. Zawierają wszystkie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość lipidów jest różna i waha się w granicach od 1% do ponad 30% w rybach tłustych. Jednak nawet ryby tłuste są zalecane ze względów na korzystny profil kwasów tłuszczowych takich jak kwas dekozaheksaenowy (DHA), dokozapentaenowy (DPA) i eikozapentaenowy (EPA). Kwasy te poza działaniem hipolipemicznym, spełniają wiele innych funkcji. Spożywane przez kobiety w okresie ciąży zapewniają prawidłowy rozwój mózgu i narządu wzroku płodu. Zmniejszają ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego, a waga wcześniaków znacznie szybciej stabilizuje się w pierwszym roku życia.Na kolejną korzyść mięsa ryb wpływ ma duża zawartość witaminy D oraz jodu, zwłaszcza w rybach morskich. Zagrożenie mogą stanowić zanieczyszczenia. Jednak zawartość tych związków pozostaje pod ścisła kontrolą Europejskiego Biura ds. Żywności i Weterynarii (FVO), dodatkową ochronę dla konsumentów stanowi Ustawodawstwo Wspólnotowe, które określa dopuszczalne poziomy tych związków w dostępnych produktach rybnych. W krajach, w których jest zwiększone spożycie ryb zmniejsza się częstotliwość występowania chorób serca, alergii oraz nowotworów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, jako profilaktyka wielu chorób żywieniowo zależnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe przechodzą przez łożysko, wspomagają prawidłowy rozwój płodu, mają także wpływ na późniejszy rozwój niemowląt oraz małych dzieci. Ryzyko związane z zanieczyszczeniami znajdującymi się produktach morskich jest mniejsze w porównaniu do konsekwencji wynikających z niedoboru tych kwasów oraz jodu. Także spożywanie ryb 2 razy w tygodniu jest jak najbardziej zalecane. Pozdrawiam serdecznie

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Zdecydowanie nie powinna Pani rezygnować ze spożywania ryb. Jak sama Pani wspomniała są one źródłem bardzo istotnych składników. To co mogę doradzić, to żeby zminimalizować ryzyko zatruć w wyniku skażeń np. rtęcią proponuje wybierać ryby morskie małe i krótko żyjące np. szproty, śledzie. Te które żywią się przeważnie planktonem. Spożywać je po obróbce termicznej. Radziłabym natomiast nie spożywać ryb surowych w postaci sushi czy sashimi.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Których ryb nie powinieneś jeść?

Których ryb nie powinieneś jeść? Odtwórz wideo

Jedzenie ryb Nie wszystkie ryby są dla nas zdrowe. Eksperci uważają, że w niektórych gatunkach znajdziemy substancje, które niekoniecznie są dobre dla naszego organizmu. Niektóre gatunki ryb są źródłem szkodliwej rtęci, której spożycie jest bezpośrednio...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Najgorsze gatunki ryb

Najgorsze gatunki ryb

Ryby na polskich stołach Na świątecznym stole królują ryby. To niekwestionowani liderzy bożonarodzeniowego jadłospisu. Jemy je w różnej postaci. I bardzo dobrze, bo jak przekonują dietetycy, ryb na co dzień jemy zbyt mało. Wiele mówi się jednak o tym,...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Kiedy jedzenie ryb szkodzi?

Ryby to doskonałe źródło chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta bogata w ryby i owoce morza pomaga zmniejszyć stany zapalne i ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego...

Ryby

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Krab Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość energetyczna to 101 kcal na 100 g, przy czym jeden krab waży około 85 g. Są one dostępne w sklepach...

Żywienie

Ryby szkodliwe dla zdrowia

Ryby szkodliwe dla zdrowia

Niezdrowe ryby Ryby są bardzo zdrowe. Są one źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie są w pełni korzystne dla organizmu człowieka. Dzieje się tak głównie za sprawą nieekologicznych hodowli. Część z gatunków...

Piramida żywieniowa - opis, produkty

Ryby - zawartość kwasów omega - 3, dieta odchudzająca, piramida żywieniowa

Spożycie ryb morskich w Polsce znacząco odbiega od ideału. Popełniamy wielki błąd, gdyż są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Dlaczego warto je jeść? Mięso ryb morskich jest źródłem łatwo strawnego białka (pod warunkiem że wybraną przez nas...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

Ryby w Polsce W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy pysznych owoców morza. Chociaż w Polsce, jak podaje do wiadomości Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z roku na rok...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Ryby na wigilijnym stole Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia czy śledzia, chociaż coraz częściej zastępujemy je innymi gatunkami. Spożywanie ryb zalecane jest nie...