Kobieta , 38 lat Dzień dobry , poroniłam 6 miesięcy temu. Od tej pory moja waga szaleje ( wcześniej nie miałam takich kłopotów) .Teraz potrafię przybrać w ciągu kilku dni 4 kg. Czuję się opuchnięta , nie mam pomysłu co z tym zrobić. Nie jem słodyczy, jestem bezglutenowcem. Czy to zachowanie mojego organizmu jest normalne, jak sobie z tym radzić?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam Panią,

W ciągu kilku dni z pewnością nie tyje Pani na tkance tłuszczowej a gromadzi się w Pani organizmie nadmiar płynów. Stąd tez czuje się Pani opuchnięta. Wpływ na wahania wagi mają także hormony.
Jeżeli chodzi zatrzymanie wody w organizmie to są na to domowe sposoby ale nie gwarantuje że w Pani przypadku to pomoże. Uważam że jest konieczna wizyta u specjalisty.
Nie mniej jednak zalecam picie dużej ilości czystej wody ok 1,5-2l/dzień. Jest to bardzo ważne, aby odpowiednio nawodnić organizm. Pewne ilości płynów organizm wytwarza sam z trawienia produktów spożywczych, jednak te ilości są zbyt małe i organizm płynów domaga się od Nas. Jeżeli pijemy zbyt mało to organizm zaczyna robić zapasy, rezerwę i wodę zatrzymuje. Tak najprościej to wytłumaczyć. Zatrzymane płyny metaboliczne powodują, że puchniemy, czujemy obrzęki nóg, rąk czy twarzy a waga rośnie.
Zatrzymanie wody w organizmie powoduje również kawa(kofeina), czarna herbata(teina), sól i alkohol. Dodatkowo zalecam picie ziół typu: pokrzywa, koper włoski, rumianek, mięta itp które oczyszczą Pani organizm. Rano na czczo (o ile nie podrażnia to Pani przewodu pokarmowego) warto wypić szklankę wody z sokiem z cytryny, ponieważ działa detoksykująco i poprawia przemianę materii.
Ważne jest również aby w Pani codziennym jadłospisie była zdrowa żywność, jak najmniej przetworzona. Proszę wybierać produkty naturalne o jak najkrótszym składzie.
Codzienna dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Poronienie – Poronieniem nazywa się ukończenie ciąży przed 22. tygodniem. Jest ono skutkiem wydalenia obumarłego jaja płodowego. Najczęstszym rodzajem poronienia jest poronienie samoistne, choć występuje także poronienie sztuczne. Ciąża może zostać przerwana wtedy, gdy stanowi zagrożenie dla zdrowia kobiety lub badania prenatalne wykażą upośledzenie płodu oraz kiedy kobieta zaszła w ciążę w wyniku gwałtu.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta dla kobiet

Dieta w biurze

Dieta w biurze

Dieta w biurze to specjalnie dobrana dieta dla osób spędzających dużo czasu za firmowym biurkiem. Osoby takie wykazują małą aktywność fizyczną oraz często nieprawidłowo odżywiają się. Cierpi na tym ich organizm. Często występują niedobory witamin, awitaminozy...

Alkoholowe choroby wątroby

Regeneracja wątroby - szkodliwe czynniki, profilaktyka, zalecenia

Wątroba to narząd, a właściwie gruczoł wielofunkcyjny. Jest on bardzo ważną częścią układu pokarmowego człowieka. Występuje pod przeponą. Wątroba jest największym ludzkim organem. Ma za zadanie oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju szkodliwych substancji...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem czy spożywaniem kawy. Poza tym, jest on niezbędny dla mocnych i wytrzymałych kości. To bardzo ważne, aby regularnie...

Zgaga - przyczyny, leczenie

10 sposobów na pozbycie się zgagi

10 sposobów na pozbycie się zgagi

Czym jest zgaga? Zgaga to dolegliwość ze strony układu pokarmowego wynikająca z cofania się soku żołądkowego do przełyku. W tym czasie charakterystyczne jest występowanie bolesności i uczucia pieczenia w okolicy mostka. Zmień nawyki żywieniowe Zgaga często...

Woda

Dlaczego warto pić wodę ogórkową?

Dlaczego warto pić wodę ogórkową?

Przepis na wodę z ogórkiem Wodę ogórkową warto pić nie tylko przez wzgląd na jej działanie orzeźwiające. Napój ten przynosi ulgę podczas upalnych dni, ale ma też pozytywny wpływ na stan zdrowia i sylwetkę. Co więcej, jest smaczny i łatwy do przygotowania....

Układ pokarmowy

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Zatruciem pokarmowym nazywamy zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu wraz z aktywnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi lub ich toksynami. Objawem zatrucia pokarmowego są wymioty, biegunki, niekiedy także gorączka. Mogą one pojawić...

Produkty żywnościowe

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory na cukrzycę. Schorzenie to należy do chorób cywilizacyjnych. Cierpiący na cukrzycę stosują preparaty insuliny, jednak, aby leczenie odniosło skutek, pacjent musi zastosować specjalną...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kukurydza - składniki odżywcze, właściwości, przepisy

Kukurydza - składniki odżywcze, właściwości, przepisy

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie...