Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny

Czy kasza manna błyskawiczna, czyli taka poddana obróbce termicznej jest odżywcza?, czy ma tyle witamin, wartości odżywczych jak to jest opisane pod hasłem "Kasza manna-wartości odżywcze" ?
MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Kasza manna wykazuje odpowiednie wartości odżywcze nawet po obróbce termicznej. Polecam zapoznać się z artykułem z naszego serwisu. KASZA MANNA.

0

Jeśli na opakowaniu kaszy mannej błyskawicznej widnieją wartości odżywcze to jest to rzeczywista wartość odżywcza danego produktu. Jeśli czyta Pani te wartości w tabelach np w internecie i nie jest tam zaznaczone, że jest to kasza manna błyskawiczna to znaczy że wartości te odnoszą się do produktu nie oczyszczonego i nieprzetworzonego. Kasza manna błyskawiczna ma mniejszą wartość odżywczą podobnie jak płatki błyskawiczne, gdyż została maksymalnie oczyszczona żeby było ją łatwo ugotować.

0

Każda obróbka termiczna zmniejsza zawartość składników odżywczych. Zmienia się również ich budowa chemiczna co ma swoje wady i zalety. Np. ydroliza wiązań glikozydowych powoduje wzrost łatwostrawności ale i jednocześnie powoduje większe glikemie po posiłkowe.
Ciekawym efektem obróbki termicznej pomidorów jest lepsza przyswajalność karotenu (likopenu) po podgrzaniu.
Jeżeli przygotowujesz kaszę wg zaleceń producenta to możesz przyjąć straty wszystkich składników na poziomie 10%, jedynie wit A 25%, E 30%, tiamina 20%, ryboflawina 15%, foliany 40%, witamina C 55%.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty