Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao jest źródłem magnezu i antyoksydantów. W zbyt dużych ilościach będzie oczywiście niewskazana, bo jednak ma sporo kalorii ale kostka takiej czekolady raz na kilka dni jak najbardziej może się pojawić w diecie.
Dzień dobry!
Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy gorzka czekolada jest zdrowa dla osób na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy czekolada zmniejsza wchłanianie witamin i magnezu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Zalety gorzkiej czekolady. Niewielu wie, że może nas uchronić od wielu poważnych chorób
Jedzenie gorzkiej czekolady może dobrze wpływać na
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Zmniejsza ryzyko udaru, poprawia pamięć. Jedz, by mózg wskoczył na wyższe obroty
Odpowiednia dieta to jeden z elementów stylu życia