Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam serdecznie,
Pieczenie mięs jest zdrowsze od ich smażenia ponieważ nie używamy przy tym dużej ilości tłuszczu.
Pozdrawiam
mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam,
Oczywiście. Wszystkie potrawy, które przyrządzamy na patelni z dodatkiem tłuszczu (smażymy) są bardziej kaloryczne, a samo smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania potraw. Gratuluję wyboru grilla elektrycznego.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy ryby przygotowywane na elektrycznym grillu są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Co jeść, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wartości odżywcze bułek i chleba graham – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Wielkanoc bez niestrawności w 5 krokach
Wielkanoc ma smak tradycji. W domach pachnie serni