Otyłość w Polsce
Oczywiście najlepiej jeść świeże owoce, gdyż niektóre witaminy w trakcie przechowywania ulegają degradacji, np. wit. C. Jednak suszona żurawina także zawiera błonnik, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
Przede wszystkim sporą dawkę witaminy C oraz wspaniale wpływa na drogi moczowe, oczyszcza leczy. Suszona jest zdrowa, świeża jest baaaardzo kwaśna, dlatego rzadko się używa świeżej.
pozdraiwm
Uważałabym na suszoną żurawinę... nie bez powodu jest słodka i smaczna - ze względu na ogromną cierpkość i kwaśność świeżych owoców jest dosładzana (zazwyczaj cukrem). W suszonej nie ma już prawie wcale witaminy C. Także - z umiarem :)
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jeść jagody goji? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta przy zakażeniu Helicobacter pyroli – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jakie daktyle wybrać? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysoki wzrost u dziewczyny – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie kaszek przez osoby dorosłe – odpowiada Kamila Ziemann
artykuły
Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy
Oregano Dodawanie świeżych i suszonych ziół podcza
Właściwości pokrzywy - składniki odżwycze, wpływ na organizm, stosowanie, przeciwwskazania
Po oparzeniu pokrzywą, często słyszymy od wielu os
Doppelherz - początki firmy, produkty
Doppelherz, kojarzony przede wszystkim z kultowym