Otyłość w Polsce

Oczywiście najlepiej jeść świeże owoce, gdyż niektóre witaminy w trakcie przechowywania ulegają degradacji, np. wit. C. Jednak suszona żurawina także zawiera błonnik, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.

0
Mgr inĹź. Marta Ĺcibisz
Mgr inĹź. Marta Ĺcibisz

Przede wszystkim sporą dawkę witaminy C oraz wspaniale wpływa na drogi moczowe, oczyszcza leczy. Suszona jest zdrowa, świeża jest baaaardzo kwaśna, dlatego rzadko się używa świeżej.
pozdraiwm

Uważałabym na suszoną żurawinę... nie bez powodu jest słodka i smaczna - ze względu na ogromną cierpkość i kwaśność świeżych owoców jest dosładzana (zazwyczaj cukrem). W suszonej nie ma już prawie wcale witaminy C. Także - z umiarem :)
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty