Wieczorne podjadanie a odchudzanie

Mam 24 lata. Ważę 59 kg, przy wzroście 153. Czytałam na stronach internetowych i wyczytałam,że mam nadwagę. Staram się jeść więcej warzyw i owoców, musli z mlekiem,ograniczyłam słodycze. Jednak jem też mięso i czasem niezdrowe rzeczy. Największy mam jednak problem,że wieczorem się najadam. Prawie non-stop myślę o jedzeniu. Mogliby Państwo mi zalecić może jakąś konkretną dietę?Albo dać jakieś wskazówki, by schudnąć. Ile zatem powinnam ważyć?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
57 poziom zaufania

Jeżeli ciągle myśli Pani o jedzeniu, może to być wynik skoków poziomu glukozy we krwi. Aby je ograniczyć poleciłabym dietę o obniżonej zawartości węglowodanów, czyli rezygnację z produktów zbożowych (chleb, makaron, słodycze), napojów słodzonych, soków i cukru, silne ograniczenie ziemniaków. Dietę proszę skomponować ze świeżych, nie przetworzonych produktów jak jaja, warzywa, mięso, ryby, zdrowe tłuszcze jak masło i oliwa oraz troszkę orzechów i pestek. Do picia woda mineralna z cytryną - kilka kropli. Konkretnie może to być dieta Paleo bez ograniczenia nabiału albo LCHF (do znalezienia w internecie), bądź też dra Daviesa (książka "Pszeniczny brzuch"). Pani idealna waga to jakieś 46-48 kg, ale proszę się za bardzo nie przejmować, bo bez szczegółowych pomiarów nie można tego stwierdzić. Ma Pani BMI na poziomie 25,2, co jest minimalną nadwagą. Zapewniam, że zdrowe nawyki z łatwością umożliwią Pani osiągnięcie lepszej sylwetki.

0

Witam serdecznie,

W tym momencie Pani BMI (współczynnik prawidłowej masy ciała powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach) wynosi 25,2, co rzeczywiście wskazuje na nadwagę.
Jednak nie powinna Pani się głodzić, gdyż to skutkuje właśnie ciągłym myśleniem o jedzeniu aż w końcu Pani nie wytrzymuje i najada się pod koniec dnia. W diecie nie o to chodzi. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
zadba Pani również o aktywność fizyczną, która stanowi 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach oraz wprowadzić więcej ruchu. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty