Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zakażenie HPV – HPV, czyli wirus brodawczaka ludzkiego (Human Papillomavirus) jest jedną z przyczyn zachorowania na raka szyjki macicy. Wirus występuje powszechnie, jednak zakażenia następuje głównie podczas współżycia seksulanego, zarówno genitalno-genitalnego, jak i analno-genitalnego czy oralno-genitalnego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

W sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę należy zadbać o nasz system immunologiczny poprzez zdrową dietę. W tym okresie niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu...

Ciąża i dziecko

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

Jaja od szczęśliwych kur, naturalne mleko czy eko-owoce. Czy faktycznie, wszystko, co ładnie się nazywa i kojarzy z ekologią właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak wybierać zdrową żywność? (WIDEO)

Świat zwariował na punkcie zdrowej żywności. Chcemy jeść zdrowo, aby poprawić nasze samopoczucie, wygląd i ogólne funkcjonowanie organizmu. Z dnia na dzień wzrasta zainteresowanie zdrową żywnością, w sklepach pojawiają się nowe produkty, które mają...

Newsy

Cena wpływa na postrzeganie żywności jako zdrowej

Od początku 2017 roku wielu z nas rozpocznie poszukiwania zdrowych produktów w sklepach, w celu realizacji noworocznych postanowień dotyczących utraty wagi. Jednak według najnowszych badań, nie należy patrzeć na cenę, ponieważ może ona wpłynąć na nasze...

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Odpowiednio skomponowana dieta chroni również przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca czy otyłość. Z badań naukowych wynika jednak, że niektóre produkty żywnościowe...

Newsy

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

Polskie mięso jest wolne od substancji niebezpiecznych. Producenci zobowiązani są do przestrzegania zasad wynikających z przepisów prawa. - Jeśli jednak wejdzie w życie umowa o wolnym handlu z Kanadą, na polski rynek może trafić mięso wątpliwej jakości...

Produkty żywnościowe

Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać wrzącą...

Leki i suplementy

Nutraceutyki. Czym są i jak działają?

Nutraceutyki. Czym są i jak działają?

Na świecie panuje moda na zdrowe życie. Szturmem ruszamy na siłownie, a w supermarketach odwiedzamy alejki ze zdrową żywnością. Gotujemy na parze, pieczemy ciasta z bezglutenowej mąki, a na śniadanie przygotowujemy owsiankę lub kaszę jaglaną. Coraz bardziej...

Zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91...