Błędy w dietach odchudzających
Osoby leczące anemię powinny zwracać szczególną uwagę na dietę. Powinna być ona bogata w żelazo, ale także dodatkowo w 3 witaminy: witaminę C, B12 i kwas foliowy. Witamina C jest bardzo ważna ze względu na to, że ułatwia wchłanianie żelaza niehemowego. W każdym posiłku należy uwzględniać warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2–3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Anemia i wysoki cholesterol - jak się odżywiać? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Suplementacja witaminy C a leczenie grypy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Dieta przy niedoczynności tarczycy i anemii – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Wyniki badania krwi poniżej normy a podejrzenie anemii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń