Dieta odchudzająca dla cukrzyka
Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.
Jeżeli mówimy o słodkiej papryce to przede wszystkich znakomite źródło witaminy C! W 100 g znajdzie Pani aż 144 mg wit. C, dla porównania w pomarańczy jest jej tylko 49 mg. Poza wit. C papryka to również źródło wit. A (Beta-karotenu zwłaszcza w papryce czerwonej), , kwasu foliowego (zwłaszcza papryka zielona) oraz wit. E (papryka żółta). Papryka to również źródło mikroelementów takich jak potas. Należy również podkreślić znaczenie bioaktywnych substancji zawartych w papryce. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że papryka należy do warzyw znakomicie zwalczających i hamujących powstawanie wolnych rodników.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie wody a herbaty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartości odżywcze w pomarańczach i mandarynkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Astma a dieta – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy deficyt kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jaka herbata jest najzdrowsza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska