Mity na temat grzybów trujących
Witam, tak ponieważ Mąka graham nie pochodzi z wielokrotnego przemiału i jest wartościowsza dla naszego organizmu. Co do produktów light
Produkty light rzeczywiście zawierają mniej kalorii niż tradycyjne jedzenie, są odtłuszczone i nie zawierają cukru. Reklamowane są jako te, które przeznaczone są dla osób będących na diecie lub ogólnie dbających o sylwetkę. Jak słusznie zauważyłaś obecnie już niemal każdy produkt spożywczy ma swój odpowiednik light. Light nie oznacza jednak zdrowy, choćby dlatego, że są to produkty należące do żywności wysokoprzetworzonej. Nie oznacza też, że można je jeść bezkarnie i bez ograniczeń.
Istnieje też pewna pułapka – otóż zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności z 20 grudnia 2006 r produkty light powinny mieć zredukowaną o 30% wartość energetyczną w porównaniu do swojego tradycyjnego odpowiednika, ale aktualnie nie ma przepisów określających, który artykuł spożywczy może widnieć pod nazwą "light". Ponadto użycie w nazwie słowa ,,light" nie wymaga potwierdzenia tego faktu certyfikatem. Dlatego warto zachować rozsądek i dokładnie czytać wszystkie etykiety, na których podany jest dokładny skład produktu, przy czym zwracać uwagę na zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu i całkowitą kaloryczność.
A nawet jeśli produkt rzeczywiście jest ,,light", to jeszcze wcale nie oznacza, że można jeść go bez ograniczeń, choćby dlatego, że wiele z nich nadal posiada całkiem sporą wartość kaloryczną (np. majonez). I tak dwie kromki tradycyjnego chleba zastąpione dwiema kromkami pieczywa niskokalorycznego spełnią swoją rolę, ale jeśli w poczuciu bezkarności zjemy całą jego paczkę, to efekt może okazać się odrotny do zamierzonego. Tak samo jest z pozostałymi produktami.
Osoba będąca na diecie zwykle największy problem ma z ograniczeniem słodyczy, tu z pomocą przychodzą substancje słodzące, np. aspartam, ksylitol, izomalt czy mannitol, niemniej badania wykazują, że ich nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Weźmy też pod uwagę, że kosztem obniżenia kaloryczności produkty spożywcze pozbawia się równocześnie ich wartości odżywczych, a ponadto po ,,light" szybko stajemy się głodni, więc podjadając szybko przybieramy na wadze.
pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze bułek i chleba graham – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Do jakiej grupy produktów zalicza się ketchup? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy produkty light są skuteczne? – odpowiada Mgr Baszar El-Helou
- Czy pełnowartościowe koktajle mogą zastąpić jedzenie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy samo zastąpienie produktów bardziej kalorycznych produktami mniej kalorycznymi, może już wpłynąć na wagę? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Mam 14 lat: jak mogę schudnąć 8 kilogramów? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Największe mity dotyczące odchudzania
Noworoczne postanowienia Z początkiem nowego roku