Właściwości syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowy, gukozowo-fruktozowy, fruktozowy. Są juz praktycznie wszędzie! W produktach dla dzieci masowo. W dorosłych jeszcze więcej. Proszę mi dokładnie wytłumaczyć dlaczego są takie złe. Dziękuję
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Czy olszówka jest grzybem trującym?

Fruktoza, to cukier owocowy. Jest tańszy w produkcji niż zwykły cukier, dlatego jest tak chętnie stosowany przez producentów żywności do słodzenia produktów. Jest prawie tak samo słodka jak cukier. Jest albo był jeszcze do niedawna polecany dla diabetyków jako ten cukier, który nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny. I to jest prawda, nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, jednak fruktoza wchodzi w niepożądane cykle metaboliczne, które wręcz mogą napędzać rozwój cukrzycy. To tak najprościej.

Tkanka tłuszczowa wydziela hormon o nazwie leptyna, który informuje mózg, że jesteśmy syci. Fruktoza nie stymuluje wydzielania leptyny, co powoduje że dochodzi do zaburzenia działania leptyny. Gdy ośrodki sytości i głodu nie otrzymują prawidłowych informacji o tym, czy jesteśmy głodni, czy też nie, to jemy dużo więcej niż powinniśmy. A to już równia pochyła do nadwagi i otyłości.

0

Dzień dobry!
Proszę, że w odpowiedzi przytoczę tekst Pana T. Makowskiego. Pisze on, że syrop ten hamuje wytwarzanie leptyny, zwanej hormonem sytości. Nasza konsumpcja batonika lub ciasteczka z syropem glukozowo-fruktozowym nie kończy się więc na jednym, natychmiast mamy ochotę na następne, też zawierające tę substancję słodzącą... Jemy więc i tyjemy. Fruktoza przetwarzana jest bowiem w naszym organizmie na tłuszcz (po podaniu fruktozy podwyższa się poziom trójglicerydów we krwi), który gromadzi się wokół narządów wewnętrznych i jest szczególnie trudny do „zbicia”. Nadwaga i otyłość, to z kolei prosta droga do takich chorób, jak nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca. Syropowi przypisuje się również zachwianie w organizmie gospodarki magnezem, co może prowadzić do osteoporozy oraz zaburzania metabolizmu miedzi, ważnej w zapobieganiu anemii, łamliwości kości i choroby niedokrwiennej serca. Inni obarczają syrop przedwczesnym starzeniem organizmu oraz wywoływaniem wysokiego poziomu insuliny u kobiet, które zażywają środki antykoncepcyjne. Fruktoza zawarta w syropie może powodować również biegunki.
Pozdrawiam! Ania Kuczkin

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty