Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków

Od jakiegos czasu zainteresowałem sie piciem soków oraz ich przyrzadzaniem. Nabyłem specjalną wyciskarkę, aby soki były prawdziwymi sokami, a nie przecierami. Preferuje zwlaszcza soki warzywne, ktore spożywam w sporych ilosciach. Niedawno dowiedziałem się jednak, że spożycie niektórych soków wcale nie jest zbyt zdrowe jak np. z marchewki z uwagi na toksyczna wit. A. Troszke mnie to zaniepokoiło gdyz moja wątroba od lat niektóre wyniki ma poza normą (alaty i aspaty). Jak więc jest z tymi sokami ?
MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie Regularne spożywanie świeżych soków z warzyw i owoców jest bardzo zdrowym i prawidłowym nawykiem. Codzienne wypicie szklanki lub 2 takiego soku, wywiera korzystny wpływ poprzez zawartość w nim nie tylko witamin, ale także substancji o charakterze antyoksydantów, które są cennym elementem w prewencji nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, czy zaburzeń gospodarki lipidowej. Przy takim stopniu spożycia nie musimy obawiać się negatywnych skutków zdrowotnych i nadmiaru witamin w organizmie, zwłaszcza, że znaczna część witamin jest bardzo wrażliwa na działanie temperatury, światła i procesów technologicznych, przez co nawet w własnoręcznie przyrządzonym soku możemy spodziewać się sporych strat procentowych tych składników. Ryzyko "przedawkowania" witamin i substancji bioaktywnych grozi nam natomiast w przypadku długotrwałego stosowania suplementów witaminowych i "cudownych dżemików" bogatych w antyoksydanty. Zaleca się jednak urozmaicanie składu przygotowywanych soków, aby zapewnić organizmowi podaż wszystkich witamin- dobrym rozwiązaniem jest łączenie marchwi z jabłkiem, burakiem, selerem czy też innymi warzywami.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty