Wpływ konserwantów w żywności na zdrowie

Witam. Interesuje mnie wpływ na zdrowie różnych dodatków do żywności. Chodzi mi o nie jaki E450, bodajże difosforany, czy to prawda, że nie powinno się zjadać produktów, w których występuje E450, gdyż można doprowadzić do osteoporozy, uszkodzenia nerek i naruszyć zdrowie zębów i kości? Proszę rozwiać moje wątpliwości. Z góry dziękuje za odpowiedź. ;)
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Kontrola żywności ekologicznej

Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam,
Szanowny Panie, są to substancje dopuszczone do użytku w wyznaczonych ilościach, które producenci żywności musza przeszczepiać i w tych ilościach nie powinny wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Jednakże w większych ilościach niż dopuszczalne lub przy dużym ich spożyciu skutki uboczne moga wystąpić szczególnie gdy spożywamy takie produkty przewlekle. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty