Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 9 0 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wpływ konserwantów w żywności na zdrowie

Witam. Interesuje mnie wpływ na zdrowie różnych dodatków do żywności. Chodzi mi o nie jaki E450, bodajże difosforany, czy to prawda, że nie powinno się zjadać produktów, w których występuje E450, gdyż można doprowadzić do osteoporozy, uszkodzenia nerek i naruszyć zdrowie zębów i kości? Proszę rozwiać moje wątpliwości. Z góry dziękuje za odpowiedź. ;)
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu
Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam, Szanowny Panie, są to substancje dopuszczone do użytku w wyznaczonych ilościach, które producenci żywności musza przeszczepiać i w tych ilościach nie powinny wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Jednakże w większych ilościach niż dopuszczalne lub przy dużym ich spożyciu skutki uboczne moga wystąpić szczególnie gdy spożywamy takie produkty przewlekle. Pozdrawiam

0

Wszystkie dodatki do żywności o symbolu E są dopuszczone do spożycia w dawkach ustalonych przez Unię Europejską.

Ginekolog i położnik. Prowadzi gabinet ginekologiczny w Gorzowie Wielkopolskim.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety