Mężczyzna , 21 lat Witam. Interesuje mnie wpływ na zdrowie różnych dodatków do żywności. Chodzi mi o nie jaki E450, bodajże difosforany, czy to prawda, że nie powinno się zjadać produktów, w których występuje E450, gdyż można doprowadzić do osteoporozy, uszkodzenia nerek i naruszyć zdrowie zębów i kości? Proszę rozwiać moje wątpliwości. Z góry dziękuje za odpowiedź. ;)
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Krzysztof Szmyt 79
Lek. Krzysztof Szmyt Stażysta/Rezydent, Poznań
Edytuj odpowiedź

Witam,
Szanowny Panie, są to substancje dopuszczone do użytku w wyznaczonych ilościach, które producenci żywności musza przeszczepiać i w tych ilościach nie powinny wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Jednakże w większych ilościach niż dopuszczalne lub przy dużym ich spożyciu skutki uboczne moga wystąpić szczególnie gdy spożywamy takie produkty przewlekle. Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Barwniki i konserwanty – Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność) lub poprawienie jej wyglądu (barwniki naturalne lub syntetyczne), a także np.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Barwniki i konserwanty

Konserwanty żywności

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie,...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe dodatki do żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać zdrową żywność. I słusznie. Odstraszają nas niekończące się listy z E i skomplikowane nazwy dodatków. Jednak...

Barwniki i konserwanty

Co się kryje pod symbolem E?

Dodatki do żywności oznaczone literą E znajdują się w prawie wszystkich produktach. Poprawiają ich smak, wygląd i trwałość. Ich zastosowanie jest często konieczne do otrzymania produktu o właściwej trwałości. Czas odkryć, co kryje się za tymi symbolami. Rodzaje...

Barwniki i konserwanty

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących może negatywnie wpływać na zdrowie, wywołując alergie, napady astmy, bóle brzucha. Należy więc wybierać żywność...

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu mogą być również niestety źródłem związków charakteryzujących się właściwościami mutagennymi i rakotwórczymi. Główną...

Składniki odżywcze

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność) lub poprawienie jej wyglądu (barwniki naturalne lub syntetyczne), a także np. wzbogacenie czy wzmocnienie smaku...

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO) Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe barwniki

Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest szkodliwy.

Barwniki i konserwanty

Jakie nietypowe składniki znajdują się w pożywieniu?

Jakie nietypowe składniki znajdują się w pożywieniu?

Producenci wprowadzając artykuł spożywczy na rynek, zobowiązani są do przedstawienia na etykiecie wszystkich składników. Konsument ma prawo wiedzieć, co wybiera. Tajemnicze nazwy związków dodawanych do żywności często są jednak niezrozumiałe. Sprawdźmy,...