Wpływ poziomu homocysteiny na miażdżycę
Dzień dobry.
Słyszałam, że homocysteina ma większy wpływ na na miażdżycę aniżeli cholesterol, czy jest to prawda - to jaką dietę stosować
Pozdrawiam
Nieodpowiedni poziom cholesterolu w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, wyjaśnia, kiedy poziom naszego cholesterolu powinien zacząć nas niepokoić.
Według badań znakomite działanie w prewencji miażdżycy ma tzw. dieta śródziemnomorska- zawierająca dużo warzyw i owoców, nienasycone kwasy tłuszczowe i ograniczone ilości mięsa głównie białego. Ważna jest także regularność posiłków oraz picie dużej ilości płynów w ciągu dnia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki: