Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3
Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.
Witam, grzyby produkują aflatoksyny – substancje rakotwórcze szkodliwe dla organizmu człowieka, ale trzeba być narażonym przez nie przez długi okres czasu, czyli często zjadać spleśniałe jedzenie.Proszę tylko dokładnie umyć i osuszyć miejsce gdzie leżał zapleśniały chleb, proszę strać się nie przechowywać chleba w folii i popularnych woreczkach foliowych.
Witam,
wszystko zależy, gdzie ten chleb się znajdowała? Jeżeli był w kuchni i miał bliski kontakt z innymi produktami spożywczymi to pleśń mogła się przenieść na nie. Jeżeli natomiast był gdzieś zamkniety w szafce proszę się nie obawiać i na przyszłość pamiętać o tym, że chleb mozna mrozić i wtedy zawsze będzie świeży i nie osiądzie na nim pleśń.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spleśniały chleb – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Zjadłam spleśniały chleb. Czy coś może mi się stać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Skutki zjedzenia spleśniałego chleba – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czym grozi zjedzenie spleśniałego chleba? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Możliwość zaszkodzenia organizmowi po przebywaniu w otoczeniu spleśniałych owoców – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy zjedzenie spleśniałych gruszek jest niebezpieczne dla ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przebywanie w jednym pomieszczeniu z spleśniałym chlebem mogło mieć istotny wpływ na zdrowie? – odpowiada
- Czy każda pleśń jest szkodliwa? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wartość odżywcza chleba z siemieniem lnianym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy grozi zjedzenie malin z larwami owadów? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Mykotoksyny. Niebezpieczne substancje, których nie widać
Znajdziemy je w owocach, zbożach, orzechach, a naw
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Aflatoksyny - rodzaje, właściwości, zagrożenia dla zdrowia
Aflatoksyny to rodzaj mykotoksyn, wytwarzanych prz